Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden vsetínský hasič netopýra zachyceného v silonovém špagátku setřásl, druhý ho pak vytáhl z vody

Zásahy jednotek profesionálních hasičů, při kterých zachraňují psy, kočky nebo hospodářská zvířata, nejsou nijak ojedinělé. Někdy také čeká na hasiče zpestření zásahu v podobě hadů, exotických ptáků nebo lesní zvěře. Rozdílné bývají také podmínky zásahů a způsoby záchrany.

Dnešní odpolední zásah profesionálů ze Vsetína se jistě přiřadí k těm kurióznějším. V 14:55 hodin byli vysláni na ulici U Bečvy, kde mělo dojít k zachycení netopýra na spadlém telefonním kabelu.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že netopýr zůstal zachycený v silonovém špagátku, který byl namotaný na telefonní kabel, který vedl přes řeku Bečvu ve výšce asi 7 metrů. Netopýr zůstal uvězněný přibližně v polovině toku řeky Bečvy.

Hasiči se nejprve snažili netopýra sundat pomocí nastavovacího háku. Hák však byl na sundání netopýra krátký. Jeden ze zasahujících hasičů tedy vylezl na sloup telefonního vedení a zkusil s kabelem pořádně zatřepat. Další hasič stál připravený přímo v toku řeky Bečvy.

Po opakovaném zatřepání kabelem se podařilo netopýra uvolnit ze špagátku. Ten po uvolnění spadnul přímo do řeky Bečvy, kde byl připraveným hasičem ihned odchycen. Závěr zásahu patřil jeho předání hlídce městské policie, která ho odvezla do útulku.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet