Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči po prudkém dešti likvidovali v Pardubickém kraji nánosy bahna a čistili kanálové vpusti

Nánosy bahna a zatopené sklepy po průtrži mračen musely likvidovat profesionální i dobrovolné jednotky v pondělí 28. dubna po 14. hodině zejména na Svitavsku a také na Chrudimsku a Orlickoústecku.

První jednotka vyjížděla do Poličky, kde došlo v ulici T. Novákové k ucpání kanálů. Voda neodtékala a zatopila ulici. Hasiči pročistili vpusti do kanálů a voda začala pomalu klesat. Ve Stříteži, Sebranicích i v Telecím a Kamenci u Poličky museli hasiči použít košťata a lopaty, aby odstranili bahno, které na chodníky a do garáží přinesl prudký déšť. U zatopených domů hasiči použili kalové čerpadlo k odčerpání nežádoucí vody ve sklepích. Čerpadla se nezastavila ani v Poličce v Hrubínově ulici.

V Luži museli také místní hasiči odstranit následky po přívalovém dešti. Jednotky požární ochrany vyjížděly také do Knapovce, části Ústí nad Orlicí, kde se sesunuly klády a zatarasily zcela průtok vody v potoku. Klády vytvořily doslova hráz a potok se začal vylévat. Hasiči zajistili průtok vody a poté odstranili naplaveninu. Následky po silném dešti hasiči odstraňovali také v Dolní Dobrouči – Lanšperku.

Do Borové směřovaly také v pondělí večer hasičské vozy. Hasiči tu museli pročistit kanálové vpusti. Poté hasiči zkontrolovali celou obec, zda voda nezpůsobila další škody.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet