Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vytahovali chlapce, uvězněného radiátorem

Čtyřletý chlapec a jeho maminka mohou děkovat ostravským profesionálním hasičům za rychlé vysvobození chlapce, kterého uvěznila štěrbina mezi trubkami ústředního topení a stěnou porubského bytu.

Neposedný chlapec přišel ve středu ráno s maminkou na návštěvu do jednoho bytu v Ostravě-Porubě v ulici Aleše Hrdličky. Hovory dospělých jej zjevně nezaujaly, a tak začal zkoušet odolnost židle, která má své dlouholeté místo právě u trubek ústředního topení. Dílo zkázy bylo hotovo za chvíli – zaklíněná levá nožka už ven nešla, a to ani přes usilovnou snahu dospělých.

Po deseti minutách si jedna z bezradných žen vzpomněla na případ z loňského října, kdy podobného chlapce uvěznil radiátor ve Frýdku-Místku a kde mu pomohli až hasiči. Proto neváhala a také zavolala na tísňovou linku 150.

Do bytu dorazilo šest urostlých hasičských záchranářů ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě. Chlapec poplakával a se strachem po očku sledoval přípravu hydraulického vyprošťovacího zařízení Lukas.

Jeho nasazení mezi zeď a trubku už bylo rychlé. Zařízením hasiči odtlačili trubku topení asi o centimetr a noha byla hned venku. Samotný zásah trval podle velitele hasičů jen dvě minuty. Bez zbytečných škod na ústředním topení.

Podobný případ se stal v polovině října 2006 ve Frýdku-Místku, ale vypadal hrozivěji – tříletý chlapec uvízl ve výklenku pod oknem za radiátorem a trubkou ústředního topení. Mezi zdí a ústředním topením byl zapasovaný téměř hodinu, než matka a babička přišly na to, že by jim mohli pomoci šikovní hasiči. Ani tehdy se žádné trubky neřezaly. Čtyři záchranáři prostě vzali radiátor a jen ho vyhli.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet