Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáře v Havlíčkově Brodě prověřil fiktivní požár v ubytovně, „hořelo“ ve třetím nadzemním podlaží

Na sedm desítek hasičů, policistů, strážníků a zdravotníků se v úterý 29. dubna 2014 v Havlíčkově Brodě zapojilo do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, jehož námětem byl požár v budově Domova mládeže České zemědělské akademie na ulici Jihlavská.

Požár způsobila neodborná manipulace s propanbutanovým vařičem ve třetím nadzemním podlaží objektu. Při výměně tlakové lahve došlo k uniku plynu, výbuchu a následnému požáru. Přímo v podlaží, kde k výbuchu došlo přišel jeden člověk o život, jedna osoba byla zraněna a další dvě vyvázly z události bez zranění.

Zraněnou osobu, která utrpěla popáleniny druhého stupně na obličeji a horních končetinách, a u které nemohli záchranáři předem vyloučit vnitřní poranění hasiči z budovy vynesli. Nezraněné osoby zasahující jednotky vyvedly za použití evakuačních masek.

O patro výše byli v objektu další čtyři lidé, ani ti neutrpěli při výbuchu poranění, silné zakouření jim však znemožnilo opustit budovu po schodišti. Pro jejich záchranu byla využita výšková technika. Hašen byl simulovaný požár, který se rozšířil až na střechu objektu.

Při hodinu trvajícím cvičení si záchranáři prověřili akceschopnost, vzájemnou spolupráci a komunikaci při řešení mimořádné události tohoto druhu.

Požáry v ubytovacích zařízeních nebo v zařízeních, kde se zdržuje větší počet osob patří k těm nejtragičtějším. Každoročně při nich v České republice zemře nebo se zraní několik desítek až stovek osob.

Pro zasahující záchranáře může neznalost objektu představovat určitou komplikaci při vyhledávání, evakuaci a záchraně osob. Naší prioritní snahou proto je detailně se s těmito objekty seznámit a nacvičit si případný zásah v nich.

uvedl plk. Mgr. Luboš Vacek, ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS Kraje Vysočina

Do cvičení se zapojila jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Havlíčkova Brodu – Perknova, Štoků a Mírovky a také jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod.

Za PČR byli do cvičení nasazeni policisté dopravního inspektorátu, obvodního oddělení a kriminalisté územního odboru Havlíčkův Brod. Policisté se podíleli na zajištění místa požáru, aby zabránili vstupu nepovolaných osob a vjezdu nezúčastněných vozidel. V místě také regulovali dopravu a provoz vozidel složek IZS. Podíleli se také na evakuaci ohrožených osob.

Cvičení složek IZS jsou pro nás velmi důležitou součástí naší práce. Je pro nás důležité procvičit tyto náročné situace, abychom byli schopni adekvátně reagovat v případě, že k těmto mimořádným událostem dojde v reálu.

řekl plk. Mgr. Pavel Nováček, vedoucí územního odboru Havlíčkův Brod

Průběh celého cvičení sledovali rozhodčí z řad jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Podle prvotního vyhodnocení, které proběhlo na místě události, neodhalilo cvičení žádná závažnější pochybení. Detailní vyhodnocení cvičení za účasti zástupců všech zúčastněných složek proběhne v následujících týdnech.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet