Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velkokapacitní Actros z dukovanské jaderné elektrárny disponuje čerpadlem od Rosenbauera

Úplně novou cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Mercedes-Benz Actros disponují od letošního roku hasiči v Jaderné elektrárně Dukovany.

Podvozek, motor a převodovka

Cisterna je postavena na třínápravovém podvozku Mercedes- Benz Actros 3344. Poháněná je motorem Daimler o výkonu 440 koní s automatizovanou převodovkou s řazením Telligent. Kabina je dvoumístná, sklopná. Podvozek je specifikován jako lesní speciál pro smíšený provoz, obuty jsou terénní pneumatiky, na zadních nápravách je použita jednoduchá montáž.

V kabině je v zorném poli řidiče umístěn displej couvací kamery.

Nástavba

Nástavba je hliníková – kostru tvoří hliníkové profily, oplechování pak plech ze stejného materiálu, který je na nich přilepen. Na Actrosu je použita klasická modulová koncepce – přední a zadní skříně s příslušenstvím a mezi nimi nádrž na vodu, resp. na pěnidlo. Nádrž je z nerezavějící oceli a má objem 9 000 litrů vody a 800 litrů pěnidla.

Zajímavostí je plnící hrdlo nádrže na vodu. To je na pravé straně vyvedeno pod podběh zadních náprav. To ho činí velmi dobře přístupným.

Automobil jsme zastihli jako zcela nově dodaný, nebyl tedy ještě plně vybaven. V levé přední schráně, která se skládá jak z rolety s podélným madlem, tak výklopného nášlapu, kryjícího další úložný prostor, jsou připraveny úchyty mimo jiné pro dýchací techniku.

Zadní schrána na levé straně pak ukrývá hadice a proudnice. Pod výklopnou stupačkou, která unese jednu osobu nebo 95 kilogramů, je uložen zakládací klín.

Vpravo vepředu je kromě kufrů s nářadím uchycena i elektrocentrála. Ve stejném místě je zabudován pneumaticky vysouvaný teleskopický stožár a jeho obslužné prvky. V pravé zadní schráně je pak tradičně uložen vysokotlaký naviják a armatury.

V automobilu je zabudováno kombinované odstředivé čerpadlo Rosenbauer NH-40. To umožňuje dosáhnout průtoku 4 000 litrů za minutu při 8 barech, resp. 250 litrů při vysokém tlaku 40 barů. Do prostoru čerpadla je rovněž vyveden reproduktor radiostanice.

Na střeše nástavby je uložena sada nastavovacích žebříků Tauchmann. Nechybí zde bedna pro rozměrné příslušenství – v tomto konkrétním případě sací požární hadice – spolu s náhradním kolem, které lze spustit sklápěcím jeřábem. V přední části pochozí plošiny nástavby je umístěná lafetová proudnice.

Sdílet