Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po 32 letech odešel od hasičů Ladislav Valeš, nejdéle sloužící příslušník v Karlovarském kra­ji

Více než půlku svého života strávil karlovarský hasič službou občanům Karlovarského kraje. S posledním dubnovým dnem končí jeho mnohaletá služba u profesionálního hasičského sboru.

V roce 1982 nastoupil k hasičům na stanici v Karlových Varech a strávil zde prakticky téměř celý pracovní život. Na konci dubna 2014 odešel po dlouhých 32 letech služby u profesionálního hasičského sboru na odpočinek Ladislav Valeš. Aktuálně byl nejdéle sloužícím profesionálním hasičem v Karlovarském kra­ji.

Tuhle práci, pokud se to vůbec prací dá nazývat, jsem měl celou dobu hrozně rád a byl jsem zde spokojený. My si nepotřebujeme na dveře aut psát, že pomáháme, my to prostě děláme,

shrnul své letité působení u hasičů Ladislav Valeš.

Při rozloučení jej ředitel HZS Karlovarského kraje Václav Klemák označil za velkého odborníka a příkladného profesionála.

Velmi těžko budeme shánět náhradu, někoho, kdo by dosáhl alespoň takových kvalit, jako má Ladislav Valeš,

uvedl ředitel.

Společně s ním se s karlovarským hasičem rozloučil i náměstek krajského ředitele Oldřich Volf, ředitel územního odboru Karlovy Vary Roman Krumphanzl, velitel stanice Karlovy Vary Dušan Uhlík a velitel stanice Toužim Jiří Horník. Na památku dostal několik drobných dárkových předmětů, stejně tak od kolegů hasičů ze stanice Karlovy Vary, ředitel mu pak udělil i kázeňskou odměnu.

Ladislav Valeš nastoupil v roce 1982 na stanici v Karlových Varech jako hasič strojník. Od roku 1996 začal vykonávat funkci technika strojní služby a u zásahových automobilů vydržel až do dnes, když poslední roky působil na funkci vedoucí strojní služby v okrese Karlovy Vary.

Během dlouhých let služby se vlastní pílí vypracovat od píky až po uznávaného garážmistra, který vytrvale prosazuje zlepšení strojní služby u sboru. Za svou práci byl mnohokrát oceněn a to i medailí udělenou Generálním ředitelem HZS ČR.

Vůbec nejdéle sloužícím profesionálním hasičem v Karlovarském kraji byl Stanislav Chmelík ze Sokolova, který u sboru sloužil 42 let. Svou kariéru ukončil na konci roku 2011.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet