Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S požárem opuštěného objektu ve Varnsdorfu bojovaly brzy ráno tři hasičské jednotky

K blíže neurčenému požáru, prý zřejmě odpadu na zahradě domu, vyjeli před pátou hodinou ranní první květnový den roku 2014 varnsdorfští profesionální hasiči do ulice Poštovní. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o začínající požár opuštěného objektu a operační středisko na místo proto vyslalo další jednotky: dobrovolné hasiče z Varnsdorfu a Rumburku.

Plameny se dostaly do střešní konstrukce a vybudovaných podhledů, kde se okamžitě začaly šířit do zadních částí. Při průzkumu vnitřku budovy hasiči neobjevili žádnou osobu a mohli se tak věnovat jen hašení – samozřejmě v dýchací technice, protože kouř byl všudepřítomný.

Vzhledem ke složité konstrukci střechy a možnému šíření bylo nutné požár co nejrychleji odříznout od nezasažené části. Hasiči se po dohodě s velitelem zásahu rozdělili na dvě několikačlenné skupiny – skupinu pro hasební práce a skupinu pro práce s rozbrušovací a řetězovou pilou.

Za pomoci pil a bouracích seker se hasiči postupně dostali k ukrytému požáru pod plechovou střechou, která při požáru funguje jako poklička na hrnci.

Plameny byly vidět střídavě na několika místech a bez rozebrání bylo zcela nemožné zjistit ohniska, natož zajistit lokalizaci. Teprve po odkrytí plechu na ploše přibližně 15×10 metrů probíhalo rozebírání některých podhledů, izolační vaty a dřevěných příček, které tvořily různě oddělené sektory zasažené požárem.

Zatímco byl několika vodními proudy veden zásah zvenčí budovy a pomocí trhacích háků byly rozebírány konstrukce podhledů, na střechu objektu pomocí žebříku vystoupalo několik hasičů s motorovými a rozbrušovacími pilami, aby provedli odstranění plechů a zásah tak mohl být veden i pomocí vodních proudů na střeše.

Bc. Přerovský Jan, zástupce velitele JSDH Varnsdorf

Požár se díky tomu podařilo brzy lokalizovat a následně i zlikvidovat, jednotky se před sedmou hodinou mohly vrátit zpět na základny.

Na místo se následně dostavil vyšetřovatel z Děčína, který bude zjišťovat příčinu.

Sdílet