Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Rozkoš Rescue 2014 se zúčastnila více jak stovka záchranářů, čekala je i nehoda hasičů

Více jak sto záchranářů – a to jak těch profesionálních, tak i dobrovolných – se také v roce 2014 sjelo na tradiční akci Rozkoš Rescue, která se již každoročně koná v České Skalici.

Akci pořádá Vodní záchranná služba z Náchoda a je zaměřena na dovednosti zdravotníků a zvládání rozličných situací, které mohou v reálném prostředí nastat. Účastníci během víkendu obcházejí několik stanovišť, na kterých v týmech plní úkoly.

Na staré radnici v České Skalici se v pátek večer konala bouřlivá technopárty, při které došlo k požáru a zranění desítek účastníků. Vše bylo naštěstí jen jako. Záchranáři tak měli za úkol roztřídit zraněné podle druhu a závažnosti zranění a poskytnou všem správnou pomoc.

Toho položte sem, tady prosím někoho k popálenému, zbytek – ty, kteří nemají vážná zranění – shromažďujte vpravo u stromu.

rozděluje povely jeden z účastníků ve vojenském mundůru

Všude řev, hluk, panika a blikající majáky hasičů, policie i záchranky. Tak nějak to vypadá i u opravdových zásahů. Pořadatelé se tak snaží v každém úkolu co nejlépe navodit atmosféru reálného prostředí. Náročný program čekal záchranáře také v průběhu celé soboty.

„Pomozte jim někdo, pomóc“, volali na procházející záchranáře zranění hasiči z převráceného automobilu. Pozornost poutalo právě stanoviště u simulované nehody hasičů, kteří právě jeli k zásahu. I kolemjdoucí mnohdy měli problém rozlišit, zda je to doopravdy, či se jedná jen o soutěž.

Hasiči z České Skalice si připravili stanoviště, u kterého byli v převráceném automobilu uvězněni hasiči, kteří potřebovali od záchranářů pomoct. Vše vypadalo jako v reálu, i poranění byla namaskována.

Dobrovolní hasiči z náchodského regionu, kteří se také účastnili soutěže jako jeden z týmů, říkají: „Chtěli jsme si to alespoň vyzkoušet, nejsme profesionální zdravotníci, ale tohle je pro nás cenná zkušenost.“

Naopak profesionální zdravotníci přesně vědí, co mají kdy udělat a i to, jaké léky by měli postiženému podat, stejně tak komunikují s dispečinkem a rozhodují, kam se jaký pacient bude převážet.

Máme tu dva žlutý, jednoho červeného, a jednoho zeleného.

sděluje do vysílačky na dispečink Jan Mikovec u simulované nehody hasičů

Pod těmito barvami se skrývá třídění raněných u událostí s větším počtem postižených osob. Takový zdravotník musí mít i pro strach uděláno, což testovalo stanoviště, kde museli účastníci slanit z mostu.

Po víkendu odjížděli záchranáři ze soutěže domů s novými cennými zkušenostmi a organizátoři se těší, že s mnohými se uvidí opět na dalším ročníku Rescue Rozkoš, na kterém již po jeho skončení začínají pracovat tak, aby každý další z ročníků byl lepší a lepší.

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet