Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pálení čarodějnic v Královéhradeckém kraji se obešlo bez větších problémů

Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje během oslav pálení čarodějnic z 30. dubna 2014 na 1. května 2014 nemuseli zasahovat u žádného většího požáru. Přesto museli vyjet k několika událostem, které lidé, i přes opakované upozornění, předem neohlásili na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje. Takový případ se stal v Polici nad Metují – Velké Ledhuji na Náchodsku, kdy pálení velkého ohně nebylo předem ohlášeno. Na místo tak byli o půl deváté večer zbytečně přivoláni místní dobrovolní hasiči.

K dalším planým poplachům vyjeli hasiči na Jičínsku, a to do Riegrovy ulice v Hořicích, kde hořel odpad v areálu závodu. Dvě jednotky profesionálních hasičů z Jičína a dobrovolných hasičů z Libáně zase zasahovaly v obci Libáň, kde neznámá osoba vyhrožovala zapálením pneumatik. Při příjezdu hasičů se na místě tato osoba nenacházela a nedošlo ani k požáru. Poslední případ se stal v obci Popovice, kdy hasiči zasahovali u dalšího požáru, který se nakonec ukázal jako planý poplach.

Na Hradecku profesionální hasiči z Nového Bydžova, dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou a Klamoše vyjeli k požáru u rybníku v obci Štít. I v tomto případě se jednalo o malý oheň, který si založili rybáři a předem jej neohlásili. Do obce Klamoš vyjeli hasiči ještě po 21. hodině, kdy hořelo u rodinného domu. I zde se jednalo o neohlášené pálení čarodějnic.

Jediný požár, který hasiči ve středu 30. dubna 2014 likvidovali vypukl v Tomáškově ulici v Hradci Králové. Jednalo se o požár stromu v zahrádkářské kolonii. Na místě zasahovaly obě jednotky profesionálních hasičů z Hradce Králové – stanice Pražská a centrální stanice Hradec Králové.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet