Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk zapálil ve Lhotě u Vsetína střechu rodinného domu, následná škoda byla vyčíslena na 200 tisíc korun

Službu konající důstojník operačního střediska ve Zlíně přijal dne 2. 5. 2014 v 13:35 hodin oznámení o požáru střechy rodinného domu ve Lhotě u Vsetína. Požár ohlásila sama majitelka. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním hasičům ze stanice Vsetín a dobrovolným hasičům obcí Jablůnka, Vsetín a Lhota u Vsetína.

První přijeli k požáru profesionální hasiči ze Vsetína. Velitel zásahu zjistil, že se oheň začíná rozšiřovat z uzavřeného půdního prostoru ven. Vypnuli proto hlavní vypínač elektriky a ihned zahájili hašení vodou. Postupně přijeli dobrovolní hasiči, kteří se zapojili do hasebních prací. Kolem 14:10 hodin byl již požár zcela pod kontrolou hasičů. Po uhašení byla odstraněna tepelná izolace v podkroví a byla dohašena drobná ohniska. Uhašení požáru a práce na likvidaci jeho následků skončily v 15:04 hodin. Celkem byly na místě 4 cisternové stříkačky, jeden žebřík a jeden nákladní automobil.

V době vzniku požáru byla v domě majitelka se svojí šestiletou dcerou. Vznikající oheň zjistil i majitel sousedního domu, který během bouřky uslyšel velkou ránu. Myslel si, že blesk uhodil do jeho chalupy. Škodu na svém majetku nezjistil, ale zaujal ho zbořený komín na sousedním domě. Po chvíli uviděl, že ze střechy vychází kouř. Oznámil také požár na operační středisko ve Zlíně a vběhl do sousedního domu. Zde zastavil přívod plynu. Společně s majitelkou a její dcerou vzápětí dům opustili.

Předběžná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 200 000 korun. Včasným zásahem se podařilo uchránit dům a majetek v předběžné výši 1 800 000 korun. Příčinou vzniku požáru byl podle sdělení vyšetřovatele hasičů blesk. Dům neměl hromosvod. Dcera majitelky dostala od hasičů dráčka Záchranáčka.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet