Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na městské skládce v Ostravě hořely lisované balíky s plasty, požár likvidovalo 10 jednotek hasičů i Záchranný útvar

Deset jednotek hasičů zasahovalo v neděli 4. 5. 2014 odpoledne na městské skládce odpadů firmy OZO v Ostravě-Hrušově, kde hořela hromada lisovaných plastových materiálů, dovezených sem ze žlutých kontejnerů. Plasty byly určeny jako palivo pro cementárnu. Při požáru, který se vyznačoval černým hustým dýmem viditelným kilometry daleko, nebyl nikdo zraněn.

Na samotném odpadu škoda nevznikla, firma OZO dodatečně vyčíslí náklady za dopravu paliva do „meziskladu“ a neuskutečněné použití jako paliva, které se mohou pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Ostraha obrovského oploceného areálu informovala o požáru na tísňové lince hasičů v neděli před 15. hodinou. Na místo vyjely 4 ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a šest jednotek dobrovolných hasičů z Ostravy a okolních obcí.

Hořela hromada lisovaných balíků s plasty vysoká osm metrů, o základně zhruba 20 × 30 metrů. Hasiči nejprve použili pěnu, pak ve spolupráci se dvěma těžkými stroji firmy OZO likvidovali oheň podobně, jako by šlo o stoh s balíky slámy: hasiči ochlazovali části skládky a stroje je rozhrnovaly na volné ploše.

Kolem půl šesté v podvečer dostali hasiči oheň pod kontrolu, z kopce plastů již zůstala pouze ani ne metrová rozježděná vrstva, kterou v neděli večer dohašovali hasiči. Plasty již nelze jako palivo použít, budou vpraveny do skládky.

Už od vzniku požáru volaly na tísňové linky hasičů do Integrovaného bezpečnostního centra MS kraje v Ostravě desítky lidí z ostravských částí i okolních obcí, kteří zpozorovali hustý černý kouř.

Zpočátku kouř stoupal díky příznivému větru nahoru, takže nehrozilo, že by obtěžoval obyvatele okrajové části Ostravy, nad kterou směřoval. Pak začal klesat. Pro město Ostrava rozhodlo po domluvě s hasiči o upozornění obyvatel části Slezské Ostravy, včetně Věznice Heřmanice, také Českých drah, o nepříjemném kouři. S doporučením nevětrat.

Na místě zasahovaly celkem (zasahují) 4 ostravské jednotky HZS MSK: Fifejdy, Zábřeh, Přívoz a Slezská Ostrava, 5 ostravských jednotek dobrovolných hasičů: Radvanice, Heřmanice, Michálkovice, Petřkovice a Antošovice a šesté Ludgeřovice (okres Opava).

Na místo přijel v podvečer speciální nakladač ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, který pomůže s hutněním ohořelých plastů. Jednotky hasičů budou postupně odjíždět na základny. Je zřejmé, že ještě v neděli večer bude požár zcela uhašen.

Sdílet