Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion vyprošťovaly dva mechanismy

Dva speciální mechanismy bylo nutné v úterý (9. 10. 2007) odpoledne nasadit k vyproštění kamionu LIAZ s vlekem, který havaroval v obci Kozlany na Vyškovsku.


Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13.25 hodin. Kamion havaroval na silnici 429, nehoda se obešla bez zranění, vozidlo však skončilo převrácené na bok v příkopu. Z palivové nádrže vozidla uniklo do půdy v příkopu vedle silnice zhruba 350 litrů nafty, a proto byli o události informováni také pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově a České inspekce životního prostředí.
K odstranění následků nehody na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově a v Lidické ulici v Brně. Hasiči na vozidle udělali protipožární opatření a snažili se zabránit dalšímu úniku nafty. Vzhledem k objemnosti a hmotnosti soupravy na místo povolali automobilový jeřáb s nosností 14 tun a speciální vyprošťovací automobil MAN. Jeřáb z příkopu zvedal kamion a vyprošťovacím automobilem hasiči současně zpět na vozovku vytahovali přívěs. Na okraji silnice bylo nutné rozbrušovací pilou uříznout část svodidel. Po náročném zásahu se hasičům soupravu krátce po 16. hodině podařilo pomocí lan a textilních vazáků vyprostit z příkopu na silnici a převrácený kamion otočit zpět na kola. Soupravu pak odtáhli mimo vozovku. V 16.30 hodin byl zásah ukončen.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw
Sdílet