Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rasismus a diskriminace u LAFD

Hasič afroamerického původu Tennie Pierce se stal v roce 2004 terčem velmi nechutného projevu rasismu ze strany svých kolegů z požárního sboru amerického města Los Angeles. Do jeho špaget mu byla na stanici kolegy přidána psí potrava.

V současnosti je vyšetřování tohoto případu ukončeno a rada města LA se s Tennie Piercem dohodla na odškodném ve výši $1,430,000 za rasovou diskriminaci + náhradu soudních výloh a další výdaje v celkové hodnotě $60,000. Přidání psí potravy do jídla stálo místo nejen hasiče, kteří toto provedli, ale do předčasného důchodu musel odejít i dlouholetý šéf LAFD William Bamattre.

Tento projev rasové diskriminace však nebyl jediným prohřeškem hasičů LAFD. Kromě psí potravy bylo zacházeno s hasiči tmavé pleti jinak také při výcviku, kde jim bylo nakládáno více úkolů oproti kolegům bílé pleti. Aby toho nebylo málo, tak diskriminace v této podobě se dotkla také žen u LAFD. Jedna z nich rovněž podala na diskriminační chování kolegů stížnost na americký federální úřad EEOC (Zaměstnanecký výbor pro rovné příležitosti), která se nyní řeší. Kapitánce Alicii Mathis pomáhá stejný právník, jako se angažoval v případu hasiče Tennieho Pierce, tedy advokát Genie Harrison. Je tedy více než možné, že spor opět vyhraje a město Los Angeles bude znovu platit za nevhodné chování svých zaměstnanců, tedy hasičů bílé pleti LAFD.

Dle dostupných informací federální vyšetřovaní nalezlo i v případě Capt. Alicie Mathis, že bylo ze strany LAFD vůči její osobě porušeno právo, došlo k týrání a potlačování osobních svobod. U kapitánky se jedná i o vyhrožování odplatou poté, co svůj případ oznámila federálním úřadům a věc se tak dostala na veřejnost.

V obou případech se tedy jedná o diskriminaci osob ženského pohlaví a tmavé pleti. LAFD byl tedy obviněn z hanobení občanských práv afroameričanů a žen. Proslýchá se, že tyto dva případy nejsou ovšem nijak ojedinělé, avšak zatím jen Tennie Pierce se odhodlal své ponížení řešit, stejně tak i Alicie Mathis. Nově jmenovaný šéf LAFD Douglas Barry ve svém proslovu veřejnosti sdělil, že s projevy rasismu a diskriminace hodlá bojovat velmi tvrdě a bez jakýchkoliv ohledů, neb tyto věci poškozují jméno sboru a nejen to. Tyto dva případy se dotýkají i úředníků města a jejich liknavosti k dlouho neřešenému tématu diskriminace a rasismu.

Na fotografii je hasič Tennie Pierce.

Info: web

-wap-
Sdílet