Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěvníci přednášky „Bezpečná domácnost seniora“ se dozvěděli i o způsobech hašení domácích spotřebičů

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve spolupráci s Centrálním klubem seniorů Komunitního centra Kontakt v Liberci uspořádal v pondělí 5. května 2014 pro seniory z Liberce a okolí přednášku Bezpečná domácnost seniora. Na přednášku zavítalo 13 seniorů, 11 žen a 2 muži.

Kpt. Ing. Kateřina Štajncová z oddělení prevence přítomným podala informace především k oblasti požárního zabezpečení domácnosti. Nechyběly ani konkrétní postupy hašení různých typů požárů v domácnosti, například hořícího oleje na pánvi nebo požáru elektrického spotřebiče. Seniorům také předvedla výhody detektorů kouře a nebezpečných plynů a různých hasicích přístrojů, které by neměly chybět v žádné domácnosti.

Senioři si mohli vyslechnout užitečné informace týkající se národních tísňových linek, výhod jednotného evropského čísla tísňového volání 112, správného nahlášení mimořádné události nebo signálu „Všeobecná výstraha“, se kterými je seznámila por. Mgr. Iva Michalíčková z oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Na závěr přednášky senioři živě diskutovali a sdělovali své osobní zkušenosti. Zájemci si mohli vyplnit malý testík skládající se ze 12 záludných otázek. Celý test vyplnilo bezchybně 7 seniorů, dokonce i nejstarší účastnice přednášky, které je 85 let. Každý senior si z přednášky odnesl malou pozornost.

Na ty, kteří vyplnili správně test, čekají stolní kalendáře „pro naše dědečky a babičky“ na rok 2015 s užitečnými radami, jak se správně zachovat v nebezpečných situacích.

Všem účastníkům přednášky děkujeme za účast a budeme se těšit opět někdy na další setkání.

por. Mgr. Iva Michalíčková
HZS Libereckého kraje
Sdílet