Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili muže z výkopu

Brněnští hasiči zachránili dnes, 11. 10. 2007 muže zasypaného zeminou ve výkopu v Říčanech, včera ve večerních hodinách likvidovali následky dopravní nehody osobního automobilu BMW, který se na dálničním přivaděči převrátil na střechu.

Nehoda BMW

K dopravní nehodě na přivaděči dálnice D1 v Brně hasiči vyjížděli ve středu večer. Nehoda byla ohlášena ve 20.47 hodin jako střet dvou vozidel na nájezdu na dálnici u Olomoucké ulice. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic na ulici Tuřanka a z Lidické ulice. Průzkum ukázal, že havárie se stala v zatáčce dálničního přivaděče v katastru obce Podolí na Brněnsku. V prudké zatáčce havarovalo jedno vozidlo BMW, které vyjelo mimo jízdní dráhu a na krajnici se převrátilo na střechu. Dvacetiletý řidič vozidla utrpěl drobné poranění na pravé ruce. To mu ošetřila osádka okolo projíždějícího auta a přivolání zdravotnické záchranné služby muž odmítl. Hasiči u auta udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Auto pak pomocí automobilového jeřábu obrátili zpět na kola. Z auta neunikly žádné ropné látky, vozovku hasiči uklidili od střepů.

Zasypaný muž

K záchraně muže zasypaného zeminou ve výkopu dnes dopoledne hasiči vyjížděli do Říčan na Brněnsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10.35 hodin a na místo vyjely čtyři požární jednotky – profesionálních hasičů ze stanic v Rosicích a v Lidické ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Říčan a Zastávky. Dvaatřicetiletého muže zasypala zemina ve výkopu na dvoře rodinného domu v ulici Na Újezdě. Muž byl v hloubce zhruba 1,7 metru zasypán do pasu, kromě zeminy se k výkopu posunula i deska betonové dlažby. Dva metry dlouhou a šedesát centimetrů širokou betonovou desku hasiči pomocí hydraulického nářadí uvolnili a použili jako součást bednění. Zbytek výkopu zajistili dřevěným bedněním a ve výkopu se pak hasiči střídali při práci s ručním nářadím při uvolňování dolních končetin zasypaného muže. Díky mimořádnému nasazení hasičů se muže podařilo v 11.17 hodin vyprostit a předat přivolaným zdravotníkům.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet