Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny se přenesly z jednoho vozidla na druhé u požáru ve Starém Městě, okolnosti požáru zjišťují hasiči spolu s policisty

O požáru osobního vozidla na ulici Za Špicí ve Starém Městě byli hasiči informováni Policií ČR v 01:29 hodin. Na místo hlášené události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště a dobrovolných hasičů ze Starého Města.

Po příjezdu profesionálů na místo události bylo velitelem zásahu upřesněno, že se jedná o požár dvou osobních vozidel. Vozidlo zn.Audi bylo plameny zcela zachváceno, u vozidla zn. Fiat, které stálo přímo za zadní částí vozidla Audi, hořel motorový prostor.

Hasiči dostali požár pod svou kontrolu do tří minut a do necelých dvaceti minut ho zcela zlikvidovali.

V průběhu hasebního zásahu se na místo dostavil také vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště. Už na první pohled bylo zřejmé, že vozidlo zn. Audi stálo v době vzniku požáru několik metrů před vozidlem Fiat. Z dosud nezjištěných příčin došlo k pohybu hořícího vozidla Audi a jeho nárazu do druhého vozu, na který se požár následně přenesl.

Od ranních hodin pracují na místě vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. K ohledání místa byl povolán také policejní psovod se psem vycvičeným k identifikaci přítomnosti hořlavých kapalin na požářišti. Podle prvotních odhadů způsobil požár škodu ve výši asi 850.000,– Kč.


Při podrobném ohledání místa, kde prozatím neznámý pachatel zapálil po jedné hodině v noci na středu 7. května osobní audi, našli policisté nezvyklou krabičku zápalek. Je velmi pravděpodobné, že tato krabička vypadla žháři poté, co zapálil láhev s hořlavinou, kterou hodil pod vůz.

Krabička je ručně přemalovaná a popsaná, kdy na jedené straně je „Supermarine Spitfire Mk V“ a na druhé „Hawker Hurriccane Mk I.“, tedy typy britských stíhacích letounů z druhé světové války. Pokud by se našel někdo, kdo takovou krabičku zápalek zahlédl, ať tyto informace sdělí přímo uherskohradišťským policistům nebo na lince 158.

K aktuálnímu popisu pachatele je možné doplnit, že zřejmě utrpěl lehčí popáleninu na pravé ruce, když při zapálení hořlaviny v láhvi mu začal hořet i rukáv, což je možné vidět na záznamu z bezpečnostní kamery.

por. Mgr. Aleš Mergental
Policie ČR
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet