Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

2003: Při dopravní nehodě u Nažidel zemřelo 19 lidí, dvoupatrový autobus se převrátil na střechu

V sobotu 9. března 2003 večer došlo u Nažidel k tragické dopravní nehodě autobusu. Zahynulo 19 lidí.

Autobus zatím z neznámých důvodů vjel do protisměru a zřítil se do sedmimetrové hloubky. Zraněných je na 35. Řidič nehodu přežil, policie ho už vyslechla.

Vůz jel rychlostí zhruba 90 kilometrů v hodině. Jelo v něm 50 až 60 turistů, kteří se vraceli z lyžování v Alpách.

Policisté zatím neznají příčinu. Vyšetřovatelé stanovili tři základní důvody nehody: mikrospánek, zvíře, které nenadále vběhlo do cesty a technickou závadu.

Autobus značky Neoplan patřící dosud nezjištěné cestovní kanceláři náhle vjel do protisměru, prorazil svodidla a zřítil se ze silnice v místě, kde byl prudký sráz. Spadl do hloubky sedm metrů v místě zvaném Nažidelský kopec u obce Nažidla, pár kilometrů před Kaplicí na Českokrumlovsku.

Vozidlo mělo na boku nápis LSK autoslužby. Jaká cestovní kancelář zákezd organizovala zatím není známo.

Hasiči ještě v noci poukazovali na stopy, z nichž vyplývalo, že řidič vozem nejprve narazil do pravých svodidel na své straně silnice. Potom, jako by se lekl, strhnul řízení doleva a prorazil levá svodidla. Nehodu nikdo neviděl, silnice byla prázdná.

Střecha vozidla se při pádu zcela roztrhla. Vůz zůstal ležet na boku. „Hned na místě bylo sedmnáct mrtvých. Nejméně jedna oběť je dítě,“ potvrdil v noci mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha. V nemocnicích později zemřeli další dva lidé.

Večer policie silnici neprodyšně uzavřela a na místo nehody nevpouštěla ani novináře. Vyšetřování bude pokračovat i v neděli, vyšetřovatelé budou za světla ohledávat úsek, kde k nehodě došlo.

V poledne začne vyprošťování vraku autobusu a policisté předpokládají, že obnoví v místě normální provoz.

Sdílet