Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Zahnašovicích si i s minimálním rozpočtem pořídili a upravili Ford Transit

Svépomocí si hasiči v Zahnašovicích, jejichž jednotka je zařazena do kategorie JPO V, pořídili a následně i upravili starší automobil Ford Transit.

O pořízení novějšího dopravního automobilu hasiči začali uvaživat po velkých požárech v Chropyni, ve Zlíně a Přílepech, kde strávili vždy několik dnů.

S myšlenkou navštívil velitel místní jednotky jak obec, tak i sponzory. Díky jednomu z nich – společnosti Doubrava s. r. o. – a obci Zahnašovice se dílo podařilo. Obec dala 50 % částky, firma zbylou polovinu.

Hasiči tak do začátku disponovali částkou ve výši 140 tisíc korun, což však výběr vozu výrazně omezovalo. Ideálním řešením se tak jevilo najít devítimístný automobil již v červené barvě, To se však během dvou měsíců hledání nepodařilo, proto byl pořízen bílý Ford Transit, který byl následně přelakován.

Vozidlo z roku 2002 pochází z Německa a bylo zakoupeno ve velmi slušném stavu za 115 000 Kč dne 5. 3. 2014. Automobil hasiči okamžitě odstrojili, obrousili a odvezli na lakovnu. Za týden byl Ford doma a začal tak pracovní maraton pro místní členy jednotky. Úprava trvala celkově přes 200 hodin.

Vozidlo bylo opět nastrojeno a dostalo nové výstražné zařízení. Bylo kompletně svépomoci olepeno patřičným označením v bílé a černé barvě, pořízeny byly také střešní nosiče které byly následně osazeny úložným prostorem pro 4 ks savic.

Do vozidla byl namontován držák na přenosnou stříkačku – ten hasiči po úpravách použili ze starého přívěsného vozíku za CAS 24 Š 706 RTHP, kterou jednotka také disponuje. Nakonec se po nezbytných opravách a úpravách vozu rozpočet celé akce vyšplhal na 153 000 Kč.

Velké poděkování patří všem členům SDH Zahnašovice kteří se na celé akci podíleli a díky tomu výrazně snížili celkový rozpočet celé úpravy, místnímu zastupitelstvu a v neposlední řadě všem sponzorům, kteří nás celoročně podporují.

Vozidlo je zařazeno do IZS je bude využíváno jak pro zásahovou jednotku, tak pro potřeby SDH, přepravu družstva po školeních, soutěžích apod.

Sdílet