Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili zraněného cyklistu

Zraněného cyklistu, který se z pěšiny naproti hradu Veveří i s kolem zřítil z prudkého, skalnatého svahu do hloubky několika desítek metrů a skončil ve vodě Brněnské přehrady, zachránili dnes večer hasiči.

Událost byla ohlášena dne 13. 10. 2007 v 18.46 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo dvě požární jednotky – hasiče ze stanice na Brněnské přehradě a skupinu hasičů – lezců s výcvikem k záchraně osob ve výškách a hloubkách ze stanice v Lidické ulici.

Muže ve věku kolem 50 let i s kolem vytáhli z vody na břeh jeho přátelé, prudký svah v nepřístupném terénu však byl nad jejich síly a proto o pomoc požádali zdravotnickou záchrannou službu a hasiče. Ti na místě zjistili, že muž i po hrozivě vypadajícím pádu komunikuje a zřejmě neutrpěl žádné závažnější zranění. Po pobytu ve vodě přehrady však byl silně podchlazený. Hasiči ho proto ihned zabalili do termofólie a připravili jeho záchranu. Po svahu k hladině spustili horolezecká lana, cyklistu v termofólii naložili do vakuových a speciálních transportních nosítek a pomocí kladek ho opatrně vytahovali nahoru. Když se muže podařilo vyprostit na pěšinu, hasiči ho v nosítkách odnesli do vzdálenosti zhruba 1,5 kilometru k lávce přes přehradě. Tam hasiči zraněného v 19.41 hodin, tedy 55 minut od ohlášení události a technicky i časově náročném zásahu v nepřístupném terénu, předali osádce sanitky zdravotnické záchranné služby.


Požár zničil bytové jádro

Dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic na Brněnské přehradě a v Bauerově ulici v Brně včera odpoledne vyjížděli k požáru bytu ve Wollmanově ulici v Brně-Bystrci. Požár byl operačnímu středisku ZS ohlášen ve 12.1 hodin a oheň vypukl v bytě 2+1 ve druhém patře čtyřpatrového panelového domu. Dům byl silně zakouřen, obyvatelka postiženého bytu i lidé z ostatních pater však stihli před kouřem ještě před příjezdem hasičů uniknout. Navíc se obyvatelé domu do hořícího bytu z ulice snažili stříkat vodu ze dvou proudnic místní hydrantové sítě.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili vysokotlaký proud a k odvětrání kouře spustili přetlakovou ventilaci. V domě odpojili přívod el. proudu. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 12.52 hodin, dohašování ukončili za dalších 50 minut. Ohořelé části nábytku z bytu vynesli a dohasili venku. Všechny ostatní byty zkontrolovali, zdali uvnitř nikdo nezůstal. Oheň zničil bytové jádro a zařízení předsíně, poškodil také vchodové dveře do bytu. Příčina vzniku požáru je v šetření a byt v pondělí prozkoumají experti HZS a Policie ČR. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 300 tisíc korun.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet