Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň zničil sklad slámy v Lančově na Znojemsku, kvůli hře dětí s ohněm vznikla škoda větší než dva miliony

Požár zachvátil krátce před třináctou hodinou sklad balíků slámy v zemědělském areálu v Lančově. Na místo postupně dorazilo deset hasičských jednotek.

Hasičům byl požár ohlášen v 12.40 hodin. Operační důstojník HZS JMK vyslal na místo profesionální jednotku ze Znojma a dobrovolné jednotky z Vranova nad Dyjí, Starý Petřín. V 13.12 hodin se velitel zásahu rozhodl povolat jednotky z druhého stupně.

V železobetonové hale o rozměrech 20×10×8 metrů bylo uskladněno zhruba tisíc balíků slámy. Do prostoru přístupových otvorů jednotky nasadily několik vodních proudů. Dva vodní proudy hasiči směřovali z automobilového žebříku a plošiny na střechu haly, ta se však po hodině propadla a stabilita objektu byla narušena.

Hořící balíky z haly byly nakladačem částečně vyskladněny na volné prostranství, jednotky je následně dohašovaly. Vodu hasiči doplňovali z blízké požární nádrže, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. Velitel zásahu v 19.45 hodin nahlásil lokalizaci a začal jednotky postupně odesílat zpět na základnu na vystřídání.

Jednotky zůstaly na místě a budou požár kontrolovat ještě během následujícího dne.

Vyšetřovatel HZS odhadl na místě škodu na 2,2 miliónu korun. Hra dětí s otevřeným ohněm byla příčinou vzniku požáru balíků slámy.

Petr Příkaský
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet