Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár poškodil střechu haly

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo v neděli odpoledne při požáru střechy zemědělské haly v Rebešovicích na Brněnsku. Událost byla ohlášena ve 12.31 hodin jako požár většího rozsahu.

Operační středisko HZS proto po příjezdu prvních jednotek na místo a průzkumu situace vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích a v ulicích Tuřanka, Bauerova a Lidická v Brně, a dobrovolné jednotky ze Sokolnic, Blučiny, Holasic a brněnských městských částí Husovice a Chrlice.

Oheň zasáhl zhruba dvě třetiny střechy přízemní haly o půdorysu cca 40 krát 15 metrů v bývalém zemědělském komplexu. Hasiči po vypnutí přívodu el. proudu proti plamenům postupně nasadili čtyři vodní proudy, zásobované hadicemi dálkového vedení od místního hydrantu. Požár dostali pod kontrolu ve 13.04 hodin, hasit však vzhledem k riziku zřícení střechy i části zdí mohli jen zvenku z nastavovacích žebříků. Dohašování a likvidaci lokálních ohnisek hoření hasiči ukončili v 15.18 hodin. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčina vzniku je dosud v šetření. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 100 tisíc korun.

Z kamionu vytékala nafta

Zásah čtyř jednotek hasičů si v neděli večer vyžádalo odstraňování následků dopravní nehody kamionu s nákladem cukrové řepy ve Vranovicích na Břeclavsku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 21.06 hodin. Kamion MAN havaroval v zemědělském areálu a z palivových nádrží převráceného stroje vytékala nafta. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Pohořelicích, Židlochovicích a v Lidické ulici v Brně a místní dobrovolná jednotka z Vranovic. Jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně zasahovala se speciálním vozidlem s kontejnerem se zařízením k likvidaci následků chemických a ropných havárií.

Hasiči udělali na vozidle protipožární opatření. Z nádrže kamionu se jim podařilo do náhradních nádob přečerpat zhruba 270 litrů nafty. Další stovka litrů unikla mimo vozidlo. Naftu se však pomocí sorbentů podařilo zachytit a zlikvidovat na vozovce, do kanalizace ani do okolního terénu palivo nevyteklo. Po sběru kontaminovaných sorbentů a úklidu vozovky hasiči zásah ve 23.10 hodin ukončili.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet