Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ke 150. výročí dostali hasiči v Krásné Lípě novou Tatru, brzy začnou opravovat i hasičárnu

Sobota 10. května roku 2014 se navždy zapsala do historie Sboru dobrovolných hasičů v Krásné Lípě – oslavili za přítomnosti mnoha hostů i okolních jednotek 150 let od vzniku a z rukou starosty převzali klíčky od repasované Tatry 815.

Celý slavnostní den zahájila v deset hodin „hasičská hudba“ z Německa, tamním názvem Spielmannszug Obercunnersdorf. Po podrobném představení jejich „zvonkohry“ následovala ukázka různorodé techniky blízkých i okolních sborů, pozorným návštěvníkům neunikly ani zajímavosti či technické detaily.

Vzhledem k tomu, že dorazila většina okolních jednotek (namátkou Varnsdorf, Dolní Podluží, Rumburk, Šluknov, Jiříkov, Vilémov, Dolní Poustevna, Mikulášovice, …) a nechyběla ani zajímavá vozidla z větší dálky (jmenovat můžeme například Kytlice, Hřensko, Dubá, Skalice u České Lípy, Doly Nástup Tušimice, či kolegy z Německa), bylo na co koukat.

Zatímco návštěvníci mohli obdivovat také výstavu historických stříkaček z hasičského muzea v Oldřichově, či se kochat historickými fotografiemi a zkoumat, jak fungovalo vybavení hasičů před několika desítkami let, schylovalo se k vrcholu dne – předání zásahového vozidla Tatra 815.

Za zvuku sirény přijel k pódiu na hasičském kole starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart, samozřejmě stylově oblečen do staré hasičské uniformy, a již nic nebránilo tomu, aby společně s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem hasičům popřáli všechno dobré.


Když jsem před dvaceti lety nastupoval na úřad, měl jsem velmi zkreslené představy o tom, co to je hasičina a co to je, když zahouká siréna – není to tak jednoduché, jak si myslíme. A především hasiči nezasahují jen u požárů, ale i spousty dalších událostí, jakými jsou povodně nebo havárie – a jsou vždy připraveni pomoci.

V Krásné Lípě bychom také nemohli bez hasičů pořádat mnoho dalších akcí. Ke kulatému výročí hasičům přeji hodně štěstí, hodně dalších úspěchů a jsem rád, že nepřicházím s prázdnýma rukama.

Mám hned dvě příznivé zprávy. Jedna z nich je vidět vedle mě, po dlouhých a dlouhých letech můžeme předat nové hasičské vozidlo. Druhá zpráva je také dobrá, pokud se vše vydaří, za měsíc začne rekonstrukce požární zbrojnice. V létě příštího roku by tak hasiči měli mít nové zázemí pro svou záslužnou práci.

Zbyněk Linhart, starosta Krásné Lípy


Za Ústecký kraj blahopřeji hasičům k výročí a dovolím si přijít také s darem – náš kraj samozřejmě každoročně podporuje jednotky dobrovolných hasičů a pro místní jednotku to v letošním roce znamená nové zásahové oděvy a hadice v hodnotě téměř 100 tisíc korun.

Rád bych všem hasičům, nejen těm krásnolipským, poděkoval za náročnou práci. Myslím si, že jsme jejich pomoc nejvíce pocítili při povodních. Hasiči patřili k těm, kteří odvedli největší kus práce jak při prevenci škod, tak následně při jejich odstraňování.

Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje


Po předání a požehnání Tatry program ale ani zdaleka nekončil, k vidění byly mladé mažoretky z České Lípy, hasiči z Rumburku předvedli vyproštění osob z havarovaného vozidla a nechyběla ani ukázka tradiční – vznícení oleje na pánvičce při zbrklém a nepromyšleném hašení vodou.

Celou Krásnou Lípou také projela spanilá jízda, až do pozdního odpoledne pak k poslechu i tanci hrála kapela Kliďánko a večer završil hasičský bál.

Samotné vozidlo se v naší unikátní rubrice Technika objeví podrobně představené v budoucnu.

Sdílet