Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily střechu kravína v obci Borová na Náchodsku, hasiči museli vyhnat prasata i krávy

K rozsáhlému požáru kravína došlo v neděli 11. května 2014 odpoledne v obci Borová na Náchodsku. Požár objektu se zvířaty byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 13:53 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a Náchoda, dobrovolní hasiči z Borové, Nového Hrádku, Nového Města nad Metují, Náchoda, Olešnice v Orlických horách a České Čermné.

Při příjezdu první jednotky na místo hořela střecha kravína. Uvnitř se v té době nacházely stovky zvířat. Hasiči se v první fázi zaměřili na evakuaci všech zvířat. Z hořícího objektu vyvedli celkem 372 prasat a 120 jalovic, které umístili do ohrady a volného výběhu. Díky včasnému zásahu hasičů žádné ze zvířat při požáru neuhynulo.

Po evakuaci zvířectva hasiči začali s hašením zevnitř objektu. Požár dostali pod kontrolu ve 14:51 hodin. Následně museli rozřezat a rozebrat podhledy u střešní konstrukce, která byla téměř celá zničena. Plameny také poničily technické vybavení a traktor uvnitř kravína.

Hmotná škoda na objektu byla předběžně odhadnuta na 4,5 miliony korun, uchráněné hodnoty na zvířatech a zbytku kravína činí celkem 18 milionů korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet