Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Uherskohradišťsku trénovali s policejním vrtulníkem plnění bambi vaku a hašení lesních požárů

S blížícím se letním obdobím se jako každý rok zvyšuje i riziko vzniku lesních požárů. Při těch komplikovanějších a rozsáhlejších zásazích využívají hasiči k likvidaci požárů i leteckého hašení za použití vrtulníků nebo letadel.

Protože nasazení letecké techniky má svá specifika, jsou pravidelně organizována cvičení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, která jsou zaměřena na součinnost při leteckém hašení a doplňování vody do podvěsných bambi vaků vrtulníků.

Dne 8. 5. 2014 měli možnost absolvovat takto zaměřený výcvik i hasiči dobrovolných jednotek obcí Strání a Starý Hrozenkov na Uherskohradišťsku. Výcviku se zúčastnili i profesionálové ze stanic Uherské Hradiště a Uherský Brod.

Ještě před zahájením samotného výcviku vzbudila přítomnost policejního vrtulníku pozornost obyvatel obce, kteří si mohli prohlédnout techniku z bezprostřední blízkosti. Následně pak mohli sledovat i samotný výcvik.

Tomu předcházelo seznámení cvičících s možnostmi nasazení vrtulníku při provádění leteckého hašení, podmínkami pro nasazení a použití bambi vaků a také s bezpečnostními opatřeními výcviku a při „ostrém“ nasazení.

Po teoretickém úvodu si všichni přítomní hasiči postupně vyzkoušeli doplňování vody do vaku v podvěsu vrtulníku s využitím dvou vodních vedení natažených od zásahových vozidel.. Už první cvičící rychle zjistili, že doplnění několika stovek litrů vody během několika sekund, pod vrtulníkem dunícím jen několik metrů nad jejich hlavami, nebude nic jednoduchého. Ale i „poskytnutí“ této zkušenosti bylo cílem provedeného výcviku.

I když doplňování vody do bambi vaku vypadá pro přihlížející jednoduše, vyžaduje dokonalou součinnost a profesionalitu hasičů a posádky vrtulníku. Doufejme ale, že zkušenosti z tohoto typu výcviku využijí hasiči v nadcházejících měsících co nejméně.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet