Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Perný den u JSDH Ostrov

13. 10. 2007, obyčejná sobota zdálo se nad ránem, když jsme se chystali k odjezdu do firmy Ziegler v Německu. Při výjezdu z města jsme zahlédli v korytě potoka havarovaný vůz na střeše. Okamžitě jsme informovali KOPIS HZS Karlovarského kra­je…

… a na místo vyjela v 8:09 naše CAS 24 Liaz, TA CHL1 Iveco ze stanice HZS Karlovy Vary a ŘD HZS KK. Likvidace nehody trvala přibližně do 11 hodin.

V 15:30 naše CAS vyjíždí k další nehodě na silnici 1/25 směr Jáchymov, což je cca 400 m nad ranní nehodou. V těchto místech došlo minulý měsíc k tragické dopravní nehodě (1 mrtvý, 1 těžce zraněný). Nyní se srazil osobní automobil s motocyklem a přestože nehoda vypadala velmi nebezpečně, k vážnějším zraněním naštěstí nedošlo. Bylo provedeno zajištění vozidel proti požáru a zajištění místa nehody. Následně pak došlo k uklizení následků nehody z vozovky.

V 01:09 byl naší jednotce vyhlášen poplach s určením výjezdu do Hroznětín, kde došlo k vážné dopravní nehodě osobního vozidla. Zde bylo zjištěno, že osobní vozidlo Peugeot 205 ve kterém cestovaly tři osoby havarovalo mimo vozovku a skončilo zaklíněné mezi mostkem a stromy v příkopu. Tato nehoda si vybrala daň největší. Jedna ze dvou dívek, které ve vozidle cestovali podlehla svým zraněním na místě, druhá dívka byla s velmi těžkým zraněním transportována na ARO nemocnice Karlovy Vary. Mladík který také cestoval ve voze se pohyboval sám kolem místa nehody, na první pohled nezraněn. Přesto byl převezen do nemocnice v Ostrově, odkud byl později převezen na specielní oddělení se zjištěním poranění páteře (obratle). Zde se ukázalo že i zdánlivě nezraněný člověk by měl být ošetřen a řádně prohlédnut v nemocnici, obzvláště na RTG oddělení. V okamžiku, kdy byli zranění v péči lékařů a hasiči dokončili zajištění vozidla přišlo hlášení z KOPISu, že v Jáchymově došlo k požáru v obytném domě, kde se nachází blíže neurčené množství nájemníků. V 01:35 CAS 24 Liaz vyjíždí k místu požáru a zároveň jsou na místo vyslány také HZS Karlovy Vary s CAS 24 Scania, CAS 32 T 815, AŽ 37 Iveco a JSDH Jáchymov s DA 12 A 31. Naše jednotka na místo dorazila jako první a průzkumem bylo zjištěno že na chodbě v přízemí došlo k požáru sedací soupravy a následně k zakouření celého prostoru chodby. Byla provedena likvidace požáru v dýchací technice a následně ve spolupráci s ostatními jednotkami se provedlo přetlakové odvětrání a z důvodu zakouření bytových prostor byla provedena evakuace nájemníků domu. Celkem se jednalo o 16 osob. Nikdo z nájemníků nebyl zraněn. Po provedené evakuaci se naše jednotka vrátila na místo dopravní nehody v Hroznětíně, kde po vyšetření nehody PČR bylo provedeno odklizení následků a uvedení vozovky do původního stavu.

Po návratu na základnu a uvedení techniky do akceschopnosti se hasiči kolem páté ráno mohli odebrat do svých domovů.

Tento rok jsme zaznamenali nárůst výjezdů, neboť loni za celý rok jsme vyjížděli ke 198 událostem, ale již v tuto dobu máme 193 zásahů.

Foto: JSDH Ostrov

Černý Josef ml.
Velitel jednotky OSTROV

-wap-
Sdílet