Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár haly, předběžná škoda 210 miliónů

Rozsáhlý požár výrobní haly likvidovali včera, 16. 10. 2007 ráno hasiči v Nové Pace na Jičínsku. Hala společnosti na výrobu medicínských textilií začala hořet kolem osmé hodiny ráno. Hasiči byli o požáru informováni v 08:14 hodin.

Územní odbor Jičín

Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky a Jičína, dobrovolní hasiči z Nové a Staré Paky, Lázní Bělohrad, Mlázovic, Pecky a Bělé u Pecky. Na hašení požáru bylo nasazeno dvanáct cisteren a automobilová plošina.

Po příjezdu první jednotky na místo události byla již celá hala o velikosti 40 × 80 metrů v plamenech. Uvnitř hořel materiál – bavlna, která se používá k výrobě obvazového materiálu a veškerá technologie. Kvůli žáru se začala postupně propadat střešní konstrukce. Vedoucí pracovníci evakuovali z hořící haly osm zaměstnanců, společně s hasiči dalších téměř 120 zaměstnanců závodu.

Hasiči se v první fázi zaměřili na okolní objekty, které ochránili před plameny. Dalšímu šíření do dalších prostor závodu také zabránily požární dveře, které se automaticky uzavřely. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu šest minut po desáté hodině dopoledne. Po celou dobu museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Dodávka vody na hašení byla zajištěna kyvadlovou dopravou a dopravním vedením z hadic. Stále probíhá dohašování požáru. Přes noc zůstanou na místě dobrovolní hasiči, kteří budou dohlížet na požářiště.

Ve výrobní hale shořelo několik nových tkalcovských stavů a také skacích strojů, které slouží ke zpracování bavlněných nití. Z haly zbyly pouze obvodové zdi.

Hmotná škoda na materiálu a zařízení byla ředitelem závodu předběžně vyčíslena na 210 mil. korun. Škoda na objektu nebyla prozatím vyčíslena. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Foto: HZS Královéhradeckého kraje a Libor Čeřovský


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

Za průběžné podávání informací z místa požáru zaslouží velké poděkování Vašek Hakl. Poděkovat zaslouží i Libor Čeřovský za fotografie. Děkujeme, redakce.

-wap-
Sdílet