Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Ostravy opět hromadně darovali krev

Šest desítek dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí přišlo v úterý 13. 5. 2014 především ráno a dopoledne do Krevního centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě darovat svou drahocennou krev, mnozí z nich zcela poprvé.

Do čtvrtého ročníku akce „Daruj krev s dobrovolnými hasiči“ se během května 2014 zapojí v rámci Moravskoslezského kraje podle střízlivých odhadů minimálně několik stovek dobrovolných hasičů, když někteří z nich jsou zároveň příslušníky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Dárcovství si letos opět organizují okresy Moravskoslezského kraje zvlášť, takže výsledné údaje budou známy až na začátku června. Určitě budou ještě lepší než ty loňské…

Úterní atmosféra v porubském Krevním centru byla velmi vlídná a uvolněná. Staral se o to i příjemný personál, který každoroční pomoc hasičů hodnotí velmi pozitivně.

Mezi prvními ulehl na lůžko na odběr krve – již po stodvacáté – Radek Káňa, dobrovolný hasič z Markvartovic (okres Opava). Do Ostravy má dvěma autobusy lepší spojení než do opavské nemocnice. Nedávno oslavil čtyřicítku. Krev nebo krevní plazmu již dává od svých 18 let. „Starosta mi řekl, ať se obleču slavnostně, tak jsem si vzal uniformu,“ řekl Radek Káňa, kterého nemohlo při odběru už nic vyvést z míry.

Jen o několik okamžiků později ulehl na odběrné lůžko v hasičské uniformě Ondřej Mika, člen SDH Klimkovice. Krev dával pošesté. „Začal jsem tady před třemi lety, teď už chodím, dá se říci, pravidelně,“ usmíval se mladý hasič. A na něj šikovná sestřička, která ho „obsluhovala“.

Akce „Daruj krev s dobrovolnými hasiči“, kterou již počtvrté vyhlásilo Krajské sdružení hasičů Moravskoslezského kraje, trvá celý květen. Souvisí se svátkem svatého Floriána, patrona hasičů, který připadá na 4. května.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet