Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budoucí záchranáři se učí od hasičů

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje již několik let spolupracuje se studenty Střední zdravotnické školy ve Zlíně, kde také vznikl zcela nový studijní obor diplomovaný zdravotnický záchranář. Historie tohoto oboru je ve Zlíně stará deset let, ale teprve letos získala škola zcela novou akreditaci a novou studijní náplň.

Uplatnění absolventů této vyšší odborné zdravotnické školy je především u zdravotnické záchranné služby, ale také u hasičů, případně u policie. Vyloučeny nejsou ani možnosti profesionálních záchranářů u horských služeb, vodních záchranných služeb nebo v různých občanských a zájmových záchranných skupinách.

V rámci výuky jsou studenti proškolováni přímo od odborníků z jednotlivých profesionálních složek. Hasiči ve Zlíně pravidelně přednáší zajímavá témata ze své praxe a učí posluchače chápat práci záchranářů v širším kontextu. Učíme spolupráci v integrovaném záchranném systému, jednotlivá pravidla spolupráce a postupy v řešení mimořádných událostí.

Studenti dnes navštívili stanici hasičů ve Zlíně, kde se jim během pěti hodin trpělivě věnovali sloužící hasiči, zvláště pak jejich velitel čety. Posluchače čekala kompletní prohlídka budovy, seznámení s podmínkami života hasičů, prohlídka veškeré zásahové techniky a ukázky použití nejrůznějších záchranářských pomůcek. Mladí zdravotníci měli také možnost vidět přímo ostrý výjezd k zásahu, vyzkoušeli si sami některé dovednosti a cviky, které hasiči musí standardně zvládat.

Takový druh „investice“ do výuky budoucích záchranářů a zdravotníků je oboustranně výhodný. Studentům se dostávají kvalitní informace přímo od profesionálů a profesionálové se mohou podělit o skutečně potřebné rady do praktického života. Sami hasiči dnes otevřeně přiznali, že je doslova klíčové vysvětlit budoucím záchranářům, jak to v praxi vypadá a co se od nich očekává při společných záchranných akcích.

Forma praktických a osobních prezentací na stanici je velmi atraktivní pro pochopení a představu práce hasičů, kteří jsou zodpovědní za řízení celého integrovaného záchranného systému při společných zásazích. Četné dotazy studentů jen potvrzují zájem o tuto práci a potřebu mít blízko k praktické výuce.

Studenti a posluchači SZŠ Zlín jsou pravidelně zapojování do nejrůznějších akcí HZS Zlínského kraje. Často se jedná o aktivní, ale i pasivní účast na nejrůznějších cvičeních IZS, spolupráci při dnech otevřených dveří a dnech IZS, akce Ochrana člověka při mimořádných událostech pro základní školy, pořádání konferencí, seminářů apod.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet