Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na letišti Aeroklubu Polička trénovali pro případ velkého lesního požáru, přiletěl policejní Bell

Profesionální i dobrovolní hasiči trénovali v těchto dnech na letišti Aeroklubu Polička plnění závěsného vaku vrtulníku na hašení požáru. Taková cvičení slouží k přípravě hasičů před letní sezonou, kdy je zvýšené nebezpečí vzniku požárů lesních a polních porostů.

V okolí Poličky je členitý zalesněný terén, špatně přístupný a v případě požáru v takovémto místě není vyloučeno použití letecké techniky. Proto je třeba, aby byli hasiči vycvičeni na takové situace.

Členové jednotek profesionálních hasičů z Poličky, Svitav, a dobrovolných hasičů z obcí Korouhev, Sebranice, Lubná a Polička nejprve prošli krátkou instruktáží k bezpečnému plnění a chování při práci. Jednotlivé jednotky pak utvořily tříčlenná družstva, která postupně cvičila naplnění vaku, který měl vrtulník v podvěsu.

Po naplnění vrtulník odletěl a vyprázdnil vak a vrátil se. Pokračovalo další družstvo. Jeden člen letecké hasičské služby navigoval vrtulník a druhý instruoval a dohlížel na činnost při plnění bambivaku. Každé družstvo si celý postup vyzkoušelo několikrát.

uvedl npor. Bc. Miroslav Kubík, velitel stanice v Poličce

K cvičení byl využit vrtulník Letecké služby Policie ČR z Brna s pětičlennou osádkou, kterou tvořili tři příslušníci Letecké služby Policie ČR a dva profesionální hasiči vycvičeni pro práci na vrtulníku. Za spolupráci si zaslouží poděkování nejen Letecká služba Policie ČR, ale také letiště Aeroklub Polička.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet