Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Karolince využívají Mitsubishi L200, vůz prošel opravou nástavby a přelakováním

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Karolince využívá kromě unikátní cisterny, o které jsme přinesli článek, také starší rychlý zásahový automobil na podvozku Mitsubishi L200. Ten jim pomáhá u všech typů událostí, nenahraditelný je zejména při lesních požárech v hornaté krajině Valašska, která je pro těžké cisterny často obtížně sjízdná.

Vozidlo bylo zakoupeno z rozpočtu města Karolinka v roce 2002, kdy nahradilo dosluhující ARO 240. Vnitřní police nástavby si hasiči původně zhotovili svépomocí. V roce 2011 byl proveden chiptuning motoru, jehož výkon byl navýšen z původních 85 kW na asi 105 kW.

V roce 2014 bylo rozhodnuto o generální opravě nástavby, jelikož stávající přestávala rozměrově vyhovovat. Zhotovením byla pověřena firma THT Polička. Při této příležitosti bylo vozidlo rovněž přelakováno do zářivě červeného odstínu RAL 3024.

Automobil pohání naftový motor o objemu 2477 cm3, o pohon se stará pětistupňová manuální převodovka s možností připojení předního náhonu a řazení redukce. Zadní náprava je vybavena uzávěrkou diferenciálu.

Na střeše kabiny je záblesková rampa VNK 012F od firmy Holomý, na zadních rozích nástavby jsou umístěny LED moduly od stejné firmy. O osvětlení okolí vozu se starají dva halogenové reflektory, které se v případě potřeby umisťují na střechu nástavby pomocí magnetu.

Výbavou automobilu je v prvé řadě nerezová nádrž na vodu o objemu 300 litrů s vysokotlakým agregátem Sigmet, který je nastaven na tlak 0,7 Mpa a průtok 50 l/min. Na průtokovém navijáku je 60 m vysokotlaké hadice, ukončené pistolovou proudnicí. Dále vozidlo veze motorové pily, řetězovou Husqvarnu 359 a rozbrušovací Stihl TS400. Nechybí ani akumulátorová mečová pila, konkrétně Dewalt DW008.

Nedílnou součástí hasičských vozidel je rovněž zdravotnický materiál pro poskytnutí první pomoci. V tomto vozidle má své místo automatizovaný externí defibrilátor LIFEPACK, vakuové dlahy k fixaci končetin a zdravotnický kufr, ve kterém je mimo jiné sada krčních límců a ambuvak.

V nástavbě jsou dále umístěny 3 vzduchové dýchací přístroje Dräger PSS 3000 s maskami FPS 7000. Uloženo je zde také nářadí jako VRVN, páčidlo, pákové nůžky, kurtovací pásy, lopaty, smetáky a sorbent.

Kabina vozu je vybavena vozidlovými radiostanicemi Motorola GM360 a Tetrapol TPM700. Ve střední části kabiny jsou umístěny 3 ks ručních radiostanic Motorola GP340 s nabíječi. Situaci před vozidlem snímá HD kamera.

Sdílet