Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali raněné v Podyjí

Vyhledávání a záchrana skupiny turistů ve ztížených terénních podmínkách byly námětem dnešního taktického cvičení integrovaného záchranného systému, které se uskutečnilo v Národním parku Podyjí na Znojemsku.

Cvičení se uskutečnilo v prostoru Sealsfieldovy vyhlídky a jeho součástí bylo i simulované zranění. Podle scénáře skupina pěti turistů při vycházce v lokalitě Sealsfieldův kámen nerespektovala návštěvní řád národního parku Podyjí a na tzv. popickém okruhu se odchýlila od vyznačené cesty. Dva turisté se zřítili z prudkého svahu a utrpěli vážná zranění. Zbývající tři turisté se vydali přivolat pomoc, v neznámém terénu se však rozdělili, v šoku ztratili orientaci, utrpěli lehčí zranění a prochladli.

K záchraně skupiny na místo vyjely dvě jednotky hasičů – ze stanice Znojmo a skupina hasičů – leteckých záchranářů ze stanice v Lidické ulici v Brně. Do lokality byli povoláni také pracovníci Národního parku Podyjí, Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba a skupina kynologů. Do národního parku na žádost operačního střediska HZS odletěl rovněž vrtulník Bell 412 letky Policie ČR.

Ke dvěma zraněným se do skalní úžlabiny spustili hasiči – lezci s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách. Zraněným, z nich jeden byl v hlubokém bezvědomí, poskytli předlékařskou pomoc. Za pomoci záchranných nosítek, horolezeckých lan a kladek pak hasiči oba muže vyprostili na skalní plošinu, kde se zraněných ujali zdravotníci. Současně se záchranou zraněných průzkumná skupina hasičů spolu se dvěma kynology v okolním terénu vyhledávala zbývající tři turisty. Také této trojici záchranáři poskytli první pomoc. Pro těžce zraněné mezitím ke skalní plošině přiletěl vrtulník. Hasiči – letečtí záchranáři oba zraněné na laně dopravili do vrtulníku a ten muže transportoval na hřiště v obci Konice, kde je záchranáři přeložili do připravených sanitek ZZS.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet