Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu vlaku a autobusu v Hluboké nad Vltavou hasiči nemuseli vyprošťovat, škoda je 20 milionů

Tři minuty před devátou hodinou ranní přijali operátoři na tísňové lince 112 na Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje informaci o dopravní nehodě vlaku a autobusu, které se střetly v Hluboké nad Vltavou.

K zásahu okamžitě vyjely osádky rychlého zásahového automobilu a dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice, profesionální jednotka HZSP SŽDC a svolána byla také jednotka SDH obce Hluboká nad Vltavou.

Průzkum na místě nehody ukázal, že se jedná o střet osobního vlaku se zahraničním autobusem, ve kterém jeli pouze dva řidiči. Oba byli v okamžiku příjezdu hasičů již v mimo havarovaný autobus v péči zdravotníků ZZS. Jelikož autobus je zničený především ve své zadní části, nezůstal ani jeden z řidičů nijak zaklíněn, nemuseli hasiči nikoho speciálně vyprošťovat.

Při nehodě bylo zraněno celkem 5 osob (řidič a spolujezdec z autobusu, 3 cestující z vlaku). Celková škoda byla odhadnuta na 20 000 000 Kč (15 mil. vlak, 2 mil. trať, 3 mil. autobus s přívěsem).

Dle dosavadního šetření na místě mimořádné události nic nenasvědčuje tomu, že by přejezdové zabezpečovací zařízení nebylo v době nehody v činnosti. Provoz na trati je stále přerušen.

Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce

Zasahující jednotky HZS provedly kontrolu úniku provozních kapalin a zajištění proti možnému vzniku požáru. Dále pak pomohly všem cestujícím vystoupit z vlaku ven. Byla pro všechny zajištěna náhradní doprava. Ve vlaku cestovaly také dvě skupiny dětí. Mateřská škola jela na výlet do planetária, žáci základní školy pak na výstavu Hobby do Českých Budějovic.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje pro ně zajistil vlastní autobus, kterým je do planetária i na výstaviště odvezl. Krátce před desátou hodinou českobudějovičtí profesionální hasiči i hlubočtí dobrovolní hasiči zásah ukončili a vrátili se na své základny. Autobus HZS se na svou stanici vrátil v půl jedenácté.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet