Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr zaměstnal hasiče na východě České republiky, vyjížděli k desítkám událostí

Více než osm desítek výjezdů především k odstraňování spadlých stromů a větví na silnici a provizornímu upevňování uvolněných plechů na střechách evidují profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji během čtvrtka 15. 5. 2014 zhruba do 17:00 hodin, především během odpoledne. Události se obešly bez zranění.

MSK

Počasí mělo vliv i na dvě dopravní nehody, kdy před, nebo na osobní automobil spadla silná větev. Obě se obešly bez zranění. Na silnici Odry – Spálov došlo k nehodě osobního vozidla, před něj spadl strom a řidička do něj narazila. Ve vozidle jely tři osoby, žádná z nich nebyla zraněna. Strom se při pádu a nárazu polámal a byl odklizen před příjezdem jednotky hasičů.

Dobrovolní hasiči nyní na žádost obce začnou stavět v Těrlicku-Hradišti (okres Karviná) na řece Stonávce preventivní hráz, a to s ohledem na prognózu vzestupu hladiny. Jde o hráz dlouhou 4 metry, vysokou 40 cm, která má zabránit vniknutí vody do zdejší chatové oblasti. Tvoří ji tři bílé polypropylénové vaky, naplněné vodou (dva dole, třetí leží na nich).

Počty zásahů jednotek hasičů v souvislosti s počasím v MS kraji podle okresů:

  • Nový Jičín: 20,
  • Frýdek-Místek: 22,
  • Ostrava: 16,
  • Opava: 14,
  • Bruntál: 7,
  • Karviná: 4.

Hasiči v Olomouckém kraji stále vyjíždí likvidovat popadané stromy a větve z komunikací. Za celý den (do 18. hodiny) eviduje operační středisko 28 událostí, které hasiči vyjeli zlikvidovat. V souvislosti s velkou vodou hasiči v Olomouckém kraji nemuseli řešit žádnou událost. Podle našich informací nebyl při událostech nikdo zraněn.

Mezi 18. – 20. hodinou přijalo operační středisko HZS OLK pouze tři oznámení o spadlých stromech:


Předpovědi příchodu silného větru na území Zlínského kraje se začaly naplňovat. K prvním výjezdům jednotek profesionálních a dobrovolných hasičům došlo už v ranních a dopoledních hodinách. Byly to však ojedinělé výjezdy v různých částech kraje.

V poledních a především odpoledních hodinách začal vítr postupně zesilovat. S nárůstem intenzity poryvů větru narůstal i počet ohlášených událostí a výjezdů jednotek hasičů. Jednalo se především o likvidaci popadaných stromů a silných větví na komunikacích, v několika případech byly hlášeny také pády stromů na elektrická vedení nebo poškození střešních krytin.

Hasiči profesionálních i dobrovolných jednotek zasahovali ve všech částech kraje. Do devatenácté hodiny bylo evidováno celkem 40 zásahů. V osmnácti případech zasahovali hasiči na Zlínsku, v deseti na Vsetínsku, sedmkrát na Uherskohradišťsku a pětkrát na Kroměřížsku. Z míst událostí nebylo hlášeno žádné zranění osob ani vznik větších materiálních škod.

I po devatenácté hodině byly hlášeny další události, ke kterým byly znovu vyslány jednotky hasičů.


Jihomoravské hasiče zaměstnával už od rána silný vítr. K odstraňování jeho následků vyjížděly jednotky celý den na většině území Jihomoravského kra­je.

Od půlnoci do 22. hodiny vyjížděli hasiči celkem k 78 událostem. Z toho 63 se týkalo odstraňování následků silného větru. Nejčastěji se musely jednotky vypořádat s kmeny stromů, které blokovaly dopravu na silnicích, nebezpečně ohrožovaly okolí nebo poškozovaly dráty elektrického vedení.

Nejvíc práce měli hasiči na Brněnsku. Museli během dne vyjíždět k 27 „větrným případům“. Kromě odstraňování stromů vyjížděli také do brněnských Židenic, kde na silnici spadly části staršího komínu z bytového domu. Hasiči zajistili nebezpečný prostor před budovou a odstranili další uvolněné kusy komínového tělesa.

Do akce vyjížděly jednotky i na dalších územních odborech HZS JMK:

  • Vyškov 12×
  • Hodonín 9×
  • Blansko 7×
  • Znojmo 4×
  • Břeclav 4×

Ve večerních hodinách se situace postupně uklidnila a frekvence počtu výjezdu se snížila.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet