Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při požáru památkových objektů si hasiči ze sedmi jednotek vyzkoušeli na hradu a zámku Klenová

10. května 2014 se okolo 9. hodiny ranní začaly objevovat v podhradí hradu a zámku Klenová hasičské jednotky se svojí technikou. Jednalo se o taktické cvičení jednotek JPO III. a V. s námětem dopravit na místní hrad požární vodu z nedaleké říčky Jelenky.

Tím hasiči splnili letošní téma odborné přípravy: Taktická cvičení v památkových objektech (evakuace, přístup pro požární techniku, zdroje vody pro hašení)

Z důvodu nízké vodní hladiny na toku bylo potřeba vodu nahromadit na vhodném místě k vytvoření sacího stanoviště. Tohoto úkolu se zhostily jednotky Janovice nad Úhlavou a Spůle. Hasiči pomocí pytlů s pískem vytvořili na toku potřebnou zábranu.

Při této činnosti si připomněli a procvičili správné kladení pytlů. Rovnou viděli jejich funkčnost při správném provedení hráze. Následně se přesunuli na stanovené shromaždiště za dalšími cvičícími, kteří byli z jednotek Petrovice nad Úhlavou, Dubová Lhota, Klenová, Týnec a Běšiny.


Při zahajovacím nástupu byli všichni seznámeni se záměrem cvičení a jeho průběhu. Jednotkám byla přidělena jednotlivá stanoviště a velitelům družstev radiostanice – pro nácvik komunikace mezi nimi a velitelem zásahu. Hlavně k přehlednosti situace během cvičení, neboť hadicové vedení bylo pokládáno prostorem bývalého vojenského prostoru Janovice.

Ve zdejších podmínkách neměli obsluhovatelé požárních stříkaček šanci vidět na sebe, a tak se museli členové družstev rozestavit podél vedení a signalizovat si ručními signály, jak bylo plánováno. Zde se ukázalo, že na tuto techniku komunikace se pomalu zapomíná.

Pro cvičení jednotek v našem početním stavu bylo určeno 6 požárních stříkaček na jednoduché dopravní vedení B, které měřilo rovných 1600 metrů a od řeky stoupalo o 110 metrů do CAS, která stála před hlavní bránou hradu. Z CAS bylo vytvořeno dopravní vedení B a následně 3 C proudy, které směřovaly pod hradby do přilehlého lesa.

Během dodávky vody však bylo dodávané množství vyšší než spotřeba a tak se pro potřeby prázdnění nádrže chvilkově využívala cisternová lafeta B.


Cvičící hasiči se okamžitě stali terčem k fotografování kolem jdoucích turistů, mířících na místní památku.

Celé cvičení bylo zakončeno vyhodnocením před hasičskou zbrojnicí na Klenové. Místní se zde rychle ujali žíznících hasičů, poněvadž počasí nám přálo a běhat v těch mundůrech celé dopoledne! Známe to všichni, co se vypotí.

Celkem se zúčastnilo 7 jednotek o počtu 43 hasičů, 7 požárních stříkaček, 3 CAS a 2 DA Avia.

Velké poděkování patří paní ředitelce hradu Klenová, která nás nechala cvičit v sobotním dopoledni kdy má hrad velkou návštěvnost. Ještě jednou díky.

Jaroslav Kroupar
velitel JSDH Janovice nad Úhlavou
(pro některé ten zlý VZ a autor cvičení, který honil hasiče do kopce)
Sdílet