Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v tunelu prověřilo záchranáře

Nový tunel pod mimoúrovňovou křižovatkou ulic Hlinky a Bauerova na velkém městském okruhu v Brně-Pisárkách byl dnes dopoledne dějištěm taktického cvičení integrovaného záchranného systému k odstranění následků dopravní nehody autobusu a osobního vozidla.

Cílem cvičení, kterého se kromě čtyř požárních jednotek Hasičského záchranného sboru zúčastní také Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Městská policie a Brněnské komunikace, bylo procvičit součinnost složek IZS při likvidaci následků mimořádné události s větším množstvím zraněných osob.

V tunelu ve směru na Svitavy se podle plánu srazilo vozidlo Škoda 120 s autobusem. Škodovka po havárii narazila do zdi tunelu a ve zdemolovaném autě zůstali zaklíněni čtyři vážně zranění lidé. Přes dvacet zraněných bylo také v autobusu, který rovněž narazil do zdi tunelu. Havárii ohlásil velín tunelu, jehož pracovníci ihned spustili signalizační zařízení. Na místo vyjely čtyři požární jednotky i další složky integrovaného záchranného systému – hlídky Policie ČR a Městské policie, osádky sanitek Zdravotnické záchranné služby, a také pracovníci Brněnských komunikací.

Policisté uzavřeli provoz v tunelu a dopravu odkláněli. Hasiči vysokotlakým proudem uhasili hořící motorový prostor škodovky, z níž pomocí hydraulického nářadí vyprošťovali zaklíněnou osádku. Současně se soustředili na pomoc zraněným v autobusu. Z něj vyvádějí ven cestující schopné chůze. Poblíž havárie zřídili shromaždiště zraněných, kde si zraněné cestující do své péče přebírali zdravotníci. Po uhašení auta, vyproštění a ošetření zraněných a jejich odvozu do nemocnice hasiči vyprostili havarovaná vozidla a odklidili trosky a úlomky částí vozidel.

Cvičení podle organizátorů splnilo svůj účel – prověřilo a potvrdilo dobrou součinnost a připravenost složek IZS na případný skutečný zásah při hromadné dopravní nehodě.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet