Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na teplické stanici je nově připravena seskoková matrace, z tlakové lahve ji hasiči nafouknou během minuty

Profesionální hasiči z Teplic mají jako jediní v Ústeckém kraji k dispozici záchrannou seskokovou matraci jako prostředek pro nejkrajnější možnost záchrany osob z výšek, ať už půjde o lidi unikající vyšších pater z požáru výškové budovy nebo o sebevrahy, kteří budou chtít skočit z výšky maximálně z 25 metrů.

Nová speciální nafukovací seskoková matrace má nahradit legendární plachty, do kterých lidé skákali. Jde o konstrukci připomínající skákací hrad s tubusovou konstrukcí. Všité výztuhy dodávají záchranné seskokové matraci stabilitu a odolnost.

Záchranná seskoková matrace se nafukuje vzduchem z tlakové láhve a doba nafouknutí této matrace je maximálně šedesát vteřin.

říká k novince velitel stanice HZS Teplice Bc. Zdeněk Bláha

Kostra matrace je na všech stranách potažená z nepropustné a ohni odolné tkaniny. Konstrukce rámu vytváří po doskoku nálevkovitý efekt, který zabraňuje vypadnutí zachraňovaného člověka z matrace. Po seskoku je přibližně za 15 vteřin automaticky připravena pro další skok.

Záchranná atrace je vysoká přes dva metry a široká přibližně čtyři metry. I tak ale z výšky 25 metrů připomíná malou kostku. Pro názornost pak vyvezl profesionální hasič Pavel Vácha našeho fotoreportéra pomocí hasičského žebříku do výšky 25 metrů. Na přilbu si poté připevnil miniaturní kameru, aby si čtenáři mohli udělat jasný obrázek a zažít tak na vlastní oči seskok do matrace.

Hasiči z Teplic jsou tak v kraji předurčení k záchranně osob z výšky, a to ať už půjde o lidi ohrožované například ohněm z výškové budovy nebo o sebevrahy vyhrožující, že skočí dolů.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet