Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zatímco v minulých dnech pršelo nejvydatněji hlavně v oblasti Beskyd, o víkendu už prší v celém Moravskosleszkém kra­ji

Od včerejších 18 hodin (pátek 16. 5. 2014) do dnešních 6 hodin (sobota 17. 5. 2014) evidují hasiči v Moravskoslezském kraji celkem 11 událostí spojených s výstrahou meteorologů. Došlo tak k rapidnímu uklidnění situace. Nicméně situaci bedlivě sledujeme a jsme stále připraveni kdykoliv a kdekoliv účinně zasáhnout na pomoc občanům.

Z těchto 11 událostí se jednalo 3 x o monitoring vodních toků, 7 x o odstraňování překážek a jiných nebezpečných stavů (např. spadlé stromy, větve, spadlé střechy či poškozené střešní krytiny) a 1 x o čerpání vody.

Co se týká územního rozložení zásahů, tak 3 události se odehrály na opavsku a karvinsku, dvě na frýdeckomístecku a po jedné na novojičínsku, bruntálsku a v Ostravě.

Podařilo se odstranit poškozenou střechu na ulici Krnovská a uzavírka je zrušena. Hasiči museli odložit odstranění nebezpečné střechy z objektu bývalých mlékáren v Opavě na ulici Krnovská až na dnešek kvůli silnému větru.

Pátek 16. 5. 2014

Celkem 436 výjezdů profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů v Moravskoslezském kraji evidují hasiči v Moravskoslezském kraji k 18:00 hodině dne 16. 5. 2014 v souvislostí s výstrahou meteorologů vydanou před deštěm, větrem a povodněmi.

Na územích jednotlivých okresů evidujeme tento počet událostí:

  • Frýdek-Místek 167 událostí
  • Nový Jičín 95 událostí
  • Opava 53 událostí
  • Karviná 47 událostí
  • Ostrava 44 událostí
  • Bruntál 30 událostí

Většina těchto událostí souvisí s odstraňováním překážek z komunikací a chodníků a odstraňováním nebezpečných stavů (spadlé stromy, nebezpečné stromy, větve, utržené nebo poškozené střešní krytiny atd. – celkem 338 událostí), dále zasahujeme nebo jsme zasahovali u monitoringu vodních toků (celkem 54 událostí), čerpání vody ze zatopených sklepů a jiných prostor (celkem 53 událostí). Také bylo zejména v oblasti toku řeky Olše prováděno stavění protipovodňových hrází z pytlů s pískem, jak informoval kolega Petr Kůdela dříve, v Těrlicku byla postavena speciální protipovodňová hráz z vodou naplněných gumových vaků. To však bylo v povodí toku Stonávka na Karvinsku.

Většina toků na beskydské straně MS kraje již kulminovala, podle předpovědi by se měl vydatný déšť stěhovat do pohoří Jeseníků, proto jsou hasiči v této oblasti také v napětí, zda se předpovědi meteorologů naplní.

Aktualizováno 14:44

Celkem 330 výjezdů profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů v Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin, v tom jsou i dvě včerejší již několikrát zmiňované dopravní nehody bez zranění po pádu stromu či větve.

Z toho 250 jsou technické zásahy kvůli větru – likvidace spadlých, nalomených stromů a větví (mnohdy šlo o úklid většího počtu stromů a větví v rámci jednoho výjezdu jednotek) a uchycení povolených plechových krytin na střechách.

Zhruba 80 výjezdů se týká „vodní“ činnosti – čerpání vody ze sklepů, čištění ucpaných kanálů a propustků a monitoringu vývoje hladin vodních toků. Většina toků na beskydské straně MS kraje již kulminovala, podle předpovědi by se měl vydatný déšť stěhovat na Jesenicko.

Aktualizováno 6:00

Hasiči mají na kontě od čtvrtečního rána (větší četnost až od odpoledne) do 6:00 pátku 16.5. celkem 230 výjezdů k událostem, souvisejícím s počasím, mají Tyto události se dosud obešly bez zranění. Jejich počet rostl hlavně ve čtvrtek odpoledne a večer. Jen od čtvrteční půlnoci do dnešních 6:00 vyjížděli 50×.

Nejčastěji hasiči vyjížděli k několika desítkám spadlých, zlomených či nebezpečně nakloněných stromů a větví na silnicích a chodnících. Také několikrát provizorně upevňovali či sundávali větrem odtrženou střešní plechovou krytinu. Dohromady to bylo 173 výjezdů, kdy jeden může znamenat i několik odklizených stromů na silnici (obci), kde projížděli.

Hasiči 23× čerpali vodu ve sklepích, silničních podjezdech nebo čistili ucpané odtoky a kanály, to pouze v okrese Frýdek-Místek, 31× vyjeli k monitoringu vodního toku se stoupající hladinou, z toho 29× v okrese Frýdek-Místek, 2× v okrese Karviná v souvislosti se stoupáním hladiny Stonávky u obce Těrlicko. Tam také hasiči (2 jednotky SDH) stavěla čtyřmetrovou hráz u chatové osady.

Voda se během noci dostala například do areálu pošty v Třinci-Oldřichovicích, několik jednotek hasičů tam čerpá vodu, protože znemožňuje pracovníkům pošty nakládku a vykládku balíků.

Největší protipovodňové hráze stavělo během noci (cca 23:00 až 3:00) sedm jednotek hasičů (2 x HZS MSK + 5 JSDHO) v Českém Těšíně na řece Olši, protékající městem, kde hladina již v noci dosáhla na 3. SPA. Z pytlů s pískem byly postaveny 3 menší hráze, každá dlouhá cca 20 metrů a vysoká 40 cm.

Krnovská ulice v Opavě, kde hrozí pád uvolněných plechů z budovy bývalé mlékárny, je dosud (od čtvrtečních 19:00) uzavřena pro silniční dopravu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet