Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kralovice mají nového člena svého vozového parku, dopravní automobil Fiat Ducato

Sobota 5. dubna 2014 se do historie kralovického hasičského sboru zapsala zlatým písmem. Po osmi letech mezi sebou hasiči opět přivítali nového člena svého vozového parku – osobní dopravní automobil Fiat Ducato.

Přípravy na tuto malou slavnost začaly již v pátek, kdy gastronomická sekce našeho sboru (tzv.zabijačkové komando) pod vedením Václava Marxe začala připravovat vepřové hody. Ty vyvrcholily v sobotu, kdy se v poledne sešli členové sboru se svými partnery a naši hosté na společném obědě. Kolem 14. hodiny se všichni přítomní přesunuli k zadním garážím, kam zanedlouho za zvuku sirény dorazilo nové hasičské vozidlo.

Pak už starosta města Ing. Rudolf Salfický předal veliteli SDH a JSDH Kralovice Ing.Františku Lüftnerovi symbolický klíč od nového Fiatu Ducato. Po křtu vozidla a slavnostních projevech se přítomní hasiči a ostatní hosté odebrali do tepla zbrojnice, kde pokračovaly oslavy předání našeho nově získaného automobilu. Samozřejmě s konzumací výtečně připravených vepřových pochutin.

Celý proces výběru automobilu začal asi před 3 roky, kdy se poprvé začalo uvažovat o vozidle, které bude schopné přepravit rychle a bezpečně větší množství hasičů k plnění jejich úkolů. Dosud byl k přepravě využíván zasloužilý automobil DA12 Avia A30. Stařičká Avia ale již delší dobu nevyhovovala provozním a bezpečnostním požadavkům, které jsou kladeny na moderní hasičský automobil. To se týkalo zejména přepravy „velkých“ a mladých hasičů na delší vzdálenosti.

Posledním impulzem pro zahájení jednání o pořízení nového dopravního vozidla, bylo rozšíření kroužku mladých hasičů na 22 dětí v září roku 2011.

Bezpečnost při přepravě dětí pro nás byla zcela zásadní, a tak se následující rok začaly shromažďovat podklady pro projekt, na jehož konci mělo být nové vozidlo. Projekt obsahoval analýzu vhodných typů vozidel pro náš hasičský sbor z pohledu výkon/cena, návrh na financování tohoto automobilu a doporučení nejvhodnějšího vozidla. Na podzim roku 2012 byly tyto podklady předloženy vedení Města Kralovice a starostovi města p. Ing.Rudolfu Salfickému.

Po projednání a schválení našeho návrhu bylo vyhlášeno zadávací řízení – veřejná zakázka malého rozsahu na „Pořízení 1 ks požárního dopravního automobilu pro JSDH Kralovice.“ Z této soutěže nakonec vyšla vítězně firma STROJSERVIS Praha, s.r.o., která nabídla vozidlo Fiat Ducato Combi za cenu 737 351,– Kč bez DPH.

Cesta k tomuto novému automobilu nebyla vůbec jednoduchá. Musela se podstoupit celá řada náročných jednání a odvést mnoho práce na přípravě a realizaci celého projektu. Toto krásné vozidlo najde v našem hasičském sboru uplatnění u všech jeho jednotlivých, velice aktivních součástí. U zásahové jednotky JPO II/1 bude sloužit jako velitelský a dopravní automobil při zásazích a přepravě hasičů na odbornou přípravu a školení.

V koncepci naší jednotky, kterou máme zpracovanou, také uvažujeme nasazení vozidla v soupravě s kontejnerovým přívěsem. Při spolkové činnosti bude Fiat využíván pro jízdy na školení, valné hromady okolních sborů, semináře a výstavy. Netrpělivě je toto vozidlo očekáváno i v kroužku našich mladých hasičů, kde se bude používat pro výcvik Soptíků a Plamínků a bezpečnou přepravu dětí na jejich ukázky, o které je stále značný zájem.

Technické údaje:

  • Fiat Ducato 3.0 177 JTD Combinato
  • Dodavatel vozidla: STROJSERVIS Praha, s.r.o., ČR
  • Výrobce vozidla: FIAT AUTO S.P.A., TORINO, ITÁLIE
  • Motor: 180 Multijet Power – Iveco, 130 kW, 2 999 cm³
  • Počet míst: 9 (1+2+3+3) u třímístné lavice možnost vyjmutí
  • Délka/šířka/výška: 5 413/2 050/2 6­24 mm
  • Největší hmotnost: 3 300 kg
  • Hmotnost přívěsu: 2 500/750 kg
  • Převodovka: šestistupňová manuální

Výbava vozidla:

  • ABS + brzdový asistent, ESP + ASR
  • kryt olejové vany motoru
  • tažné zařízení
  • ztmavená okna na boku vozidla a v zadních dveřích
  • zesílený alternátor a akumulátor
  • automatická klimatizace
  • nezávislé topení
  • vozidlová radiostanice Motorola GM360

Zvláštní výstražné světelné a zvukové zařízení: zn. Federal Signal Vama

  • na střeše vozidla modrá LED souprava LEGEND 32 modulů po 3 LED třetí generace, technologie Solaris, boční, čelní LED pracovní světla, režim Den/Noc, 1130×284×64 mm, čiré provedení
  • v masce vozidla 2 x modrá LED světla IMPAXX po 3 LED
  • na zádi vozidla 2 x modrá LED světla Quadraflare Advance po 8 LED +2 x oranžová LED světla Quadraflare Advance po 8 LED Quadraflare-modre
  • na obou bocích, v zadní části vozidla 1 x modré LED světlo Quadraflare Advance po 8 LED Quadraflare-modre
  • siréna PA 300, mikrofon, tóny WAIL+YELP+HI-LO+HORN, reproduktor ES100 DYNAMAX 100 W – skrytá montáž
  • úložné, odnímatelné plato v zavazadlovém prostoru pro uložení základního požárního příslušenství (hasicí přístroj práškový a CO2,vyprošťovací nástroj VRVN apod.)
  • polepy + bílé pruhy z reflexního materiálu

Na počátku tohoto projektu byla vize, krátký okamžik, který se zdá jen v těch nejtajnějších snech. Díky respektu k práci kralovických hasičů, podpoře Města Kralovice a naší nezlomnosti, tu dnes, v průběhu osmi let již podruhé, vítáme nové hasičské vozidlo. Važme si toho a z celého srdce poděkujme těm, kteří se zasloužili o financování tohoto vozidla. Je to zejména vedení Města Kralovice, které našlo finanční prostředky na zakoupení automobilu i v této napjaté době.

Dále musíme poděkovat Plzeňskému kraji za významnou částku, která byla uvolněna na toto vozidlo. A v neposlední řadě musíme vzdát dík i všem občanům Kralovic a dalším milým lidem, za podporu v soutěži RWE, kde jsme za dvě první místa získali peníze, které byly použity na financování nového automobilu.

Závěrem chci poděkovat každému, kdo nám jakýmkoli způsobem pomohl na cestě k získání tohoto vozidla a citovat slova, která zcela vystihují to, co nás charakterizuje:

Hasič není z jiného těsta. Co ho dělá jiným je síla, která ho na základě výcviku a spolupráce s druhými přinutí vydržet situace, kdy jiný člověk už nemůže…

Milan Koza
SDH Kralovice, JSDH Kralovice, Soptíci & Plamínci Kralovice
Sdílet