Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická sobota na Plzeňsku

K tragické události došlo v sobotu 20. října 2007 před jedenáctou hodinou dopoledne na 118. km dálnice D5, ve směru na Rozvadov, v úseku Ostrov – Benešovice. Nákladní automobil AVIA tu srazil zaměstnance Správy a údržby dálnic, který mimo dálnici sekal trávu.

Na místo ihned vyrazila LZS a ZZS, PČR a profesionální hasiči ze stanic Tachov a Stříbro. Posádka vrtulníku LZS po přistání vrtulníku na dálnici ihned zahájila resuscitaci smrtelně zraněného muže. Pomáhala i ZZS a hasiči. Ani po 30 minutách oživovacích pokusů se muže nepodařilo navrátit k životu a lékaři nezbylo nic jiného než konstatovat smrt. Provoz na dálnici byl ve směru na Rozvadov zcela zastaven kvůli přistání vrtulníku LZS. Později byl jeden pruh zprůjezdnění. Hasiči ve spolupráci s pracovníky SÚD zajistili místo události a odstranili následky nehody. Případ šetří Policie ČR.

Na žádost ZZS po osmé hodině ranní vyjížděli v sobotu 20 října 2007 místní dobrovolní hasiči do Fučíkovy ulici v Plané. Jednalo se o pomoc s naložením postřeleného muže, patrně sebevraha. Po dohodě hasiči odjeli na letiště Kříženec, kde muže pomohli přeložit do vrtulníku. Muž později zemřel.

Ke sraženému muži nákladním vlakem poblíž ulice V Trhovce v Rokycanech vyjížděli v sobotu 20. října 2007 po čtrnácté hodině odpoledne profesionální hasiči z Rokycan a profesionální hasiči Českých drah Plzeň. Vlak stál asi 200 metrů od místa střetu. Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem a lékaři nezbylo nic jiného než konstatovat jeho smrt. Doprava na železnici byla ve směru na Prahu a Plzeň zastavena. Po ohledání těla lékařem rokycanští profesionální hasiči tělo zakryli plachtou a událost předali drážním hasičům. Jednalo se o jednačtyřice­tiletého muže. Jak k události došlo šetřila na místě Policie ČR a Regionální inspekce bezpečnosti železniční dopravy. Po zadokumentování a vyšetření události drážní hasiči pomohli pohřební službě s naložením těla a odstranili krvavé skvrny z kolejiště.

Ke čtvrté tragédii došlo v sobotu 20. října 2007 kolem dvacáté hodiny v obci Erpužice na Tachovsku. Jednadvacetileté dívce se zde z nezjištěných příčin neotevřel padák. Pádem na zem utrpěla zranění neslučitelná se životem. Lékař konstatoval její smrt. Profesionální hasiči ze Stříbra nasvítili místo, aby mohla Policie ČR a letecká inspekce událost zadokumentovat a provést vyšetřování. Tělo mrtvé dívky odvezla pohřební služba.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško

-wap-
Sdílet