Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Nového Hrozenkova se pochlubili opravenou stanicí i cisternou

Za účasti starostky obce Jany Kysučanové, poslance Ing. Františka Novosada a dalších významných hostů z řad dobrovolných hasičů byla dne 20. 10. 2007 slavnostně představena repasovaná cisterna T 148 CAS 32 a opravená část výjezdové stanice a domu hasičů.

Nejvíce pozornosti budilo nově opravené zásahové vozidlo, které přilákalo i mnoho hasičů z okolních sborů. Celková investice opravy byla 1,040 mil. Kč a repase v ZEKA Slavičín trvala pět měsíců.

Shánění dostatečného množství finančních prostředků trvalo bezmála tři roky a o rozhodující částku se postaral především bývalý starosta obce a dnes poslanec Ing. Novosad. Oprava staré cisterny byla akutní v momentě, kdy se zjistilo, že nádrž na vodu je děravá. Hasiči stáli před nelehkým rozhodnutím, zda investovat do opravy nebo pořídit zcela nové vozidlo. Vzhledem k velmi členitému a kopcovitému terénu nakonec padla volba na opravu staré, leč prověřené a osvědčené Tatry T 148.

Dobrou náladu jen na chvíli narušila skvěle připravená recese, a to když po slavnostních proslovech hostů měl být odhalen právě nově repasovaný zásahový vůz. Místo něj však z garáže vyjela, k němému úžasu přihlížejících, třicet let stará a dosluhující Tatra. S odůvodněním „za málo peněz, málo muziky“ byli hasiči i místní občané ponecháni v omylu jen pár minut.

O chvíli později přijela před stanici nově zrekonstruovaná, naleštěná i ověnčená cisterna, která byla pokřtěna a uvedena do výjezdu. Hned odpoledne si vyzkoušela první zásah na vyhlášeném cvičení jednotek sborů dobrovolných hasičů z okolí.

Jednotce i cisterně přejeme další dlouhá léta společné služby občanům, vždyť hasiči z Nového Hrozenkova pomáhají už 112 let.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet