Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kynologické atestační zkoušky MV ČR v Králově Dvoře

Tento víkend bylo město Králův Dvůr u Berouna hostitelem profesionálních i dobrovolných kynologů se psy z celé ČR, kteří se přišli podrobit kynologickým atestačním zkouškám Ministerstva vnitra ve specializaci „S-sutinové vyhledávání“.

Tato specializace slouží jako akreditace psovoda se psem pro nasazení v rámci integrovaného záchranného systému při vyhledávání a záchraně osob ze zřícených budov.

Akce probíhala od 16.00 hodin pátku 19. října 2007 do sobotního poledne 20. října 2007 v areálu bývalých Královodvorských železáren, konkrétně byly s laskavým souhlasem využívány pozemky a objekty v demolici firmy BESICO TRANS. Jako zázemí pro atestované kynology sloužila hasičská zbrojnice jednotky sboru dobrovolných hasičů města Králův Dvůr.

Principem kynologické atestační zkoušky je navodit kynologické dvojici (psovod+pes) reálné podmínky, které je budou očekávat na místě zásahu u zřícené budovy, a prověřit v těchto podmínkách opakovanou schopnost psa nalézt všechny ukryté zavalené osoby. Po úspěšném absolvování této obtížné zkoušky je psovodu se psem vydán kynologický atest s platností na dva roky a tato dvojice je zapsána do seznamu držitelů kynologických atestů. Z předmětného seznamu pak čerpají operační a informační střediska HZS ČR při potřebě nasazení psovodů na místo skutečného zásahu.

Konkrétní průběh kynologických atestačních zkoušek v Králově Dvoře se skládal z I. kola nočního vyhledávání ve dvou úsecích (0 ukrytých osob a 4 ukryté osoby) a z II. kola denního vyhledávání ve dvou úsecích (1 ukrytá osoba a 3 ukryté osoby). Prvnímu (nočnímu) kolu předcházelo absolvování lanového traverzu přes řeku Litavku, kdy byla prověřena fyzická a psychická kondice psovoda se psem.

Akce se účastnilo celkem 16 kynologických dvojic z celé ČR, z nichž prvním kolem úspěšně prošlo pět. Všech těchto 5 dvojic po několikahodinové přestávce následně úspěšně absolvovalo i denní vyhledávání. Jednalo se o 2 profesionální psovody Městské policie hl. m. Prahy, profesionálního psovoda Městské policie Ostrava, dobrovolného psovoda Svazu záchranných brigád kynologů ČR z Žatce a dobrovolného psovoda Sboru dobrovolných hasičů Hejnice z Prahy.

Na organizačním zajištění akce se pro MV–generální ředitelství HZS ČR podílela jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou CAS 16-Iveco, RZA VW, VEA, OA Š Pick-Up a s kontejnery týlový, skříňový a nákladní (obsluha lanového traverzu, simulace zásahové činnosti na místě a logistika), jednotka SDH města Králův Dvůr s technikou CAS K25-Liaz, OA VW Transporter, VEA (náročná práce figurantů, simulace zásahové činnosti na místě a logistika) a jednotka SDH obce Železná s technikou DA 12-Avia s přívěsnou osvětlovací stanicí BLA3 (osvětlení místa zásahu).

Bližší informace o systému přezkušování psovodů v ČR je možné nalézt na internetových stránkách MV ČR:

www.mvcr.cz/…_hasici.html#…

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

-wap-
Sdílet