Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici vyhrál Roman Galatík

Za chladného počasí s teplotami jen lehce nad bodem mrazu se konal první a zároveň zřejmě i poslední ročník mezinárodní cyklistické časovky na dokončované dálnici D47 mezi Ostravou a Bohumínem. Jednadvacetiki­lometrovou ojedinělou trať závodu absolvovalo sedm desítek cyklistů z ČR a Polska.

Start i cíl závodu „O pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a cenu primátora města Ostravy“ byl u Vrbických jezer u Bohumína jen sto metrů od nedávno dokončeného visutého mostu. Obrátka měla být původně až u Ostravy-Polanky, stavební materiál na dálničním tělese ale zkrátil trasu zhruba o čtyři kilometry. Cyklisté se tedy otáčeli již pod Svinovskými mosty.

Absolutním vítězem se stal Roman Galatík, který jako jediný pokořil třicetiminutovou hranici (29:38). Tím také získal pohár ostravského primátora. Druhý v celkovém pořadí bez ohledu na věkové kategorie skončil Tomáš Celta (30:26), na bronzovém stupínku Jiří Klíma časem 31:24.

Zatímco osm žen si to rozdalo na čerstvém dálničním asfaltu bez rozdílu věku – zvítězila Pavla Nováková časem rovných 37 minut – muží byli rozděleni hned do šesti kategorií. V kategorii juniorů zvítězil Adam Ublanský (36:47), v kategorii A do 30 let Jiří Klíma, v „béčku“ do 40 let Roman Galatík, v kategorii C do 50 let Petr Dix, zástupce profesionálních hasičů (32:23), kategorii D do 60 let Vladislav Toman (34:59) a v seniorské kategorii E nad 60 let Petr Homola (ročník 1944, čas 35:29). Absolutně nejstarším cyklistou byl pětašedesátiletý Pavel Pour, který skončil druhý časem 39:03, ale vítězem se stal v seniorské kategorii hasičů a policistů.

Nevlídného počasí s hrozbou ranního sněhu se zřejmě zaleklo zhruba dvacet přihlášených cyklistů a cyklistek a do Ostravy nedorazili. Navíc do Ostravy nemohli přijet Němci, Belgičané a Slováci, kteří počítali s původním termínem 22: září. Ten ale musel být posunut kvůli změnám při dokončování dálnice. I tak patřil nedělní dík při vyhlašování vítězů Ředitelství silnic a dálnic, které neobvyklý závod umožnilo. „Teď jste otestovali asfalt nové dálnice na kolech, za měsíc už to bude možné v autě,“ poznamenal ředitel HZS MSK plk. Ing. Zdeněk Nytra při dekorování nejlepších.

Dálnice D47 má být hotova na konci roku 2008. Stavebníkům se podařilo dostavět osmnáctikilometrový úsek mezi Ostravou a Bohumínem o rok dříve, otevřen bude 1. 12. 2007, a to také umožnilo nedělní časovku. Další části dálnice budou otevřeny během příštího roku.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet