Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při tragické nehodě u obce Nové Heřminovy zemřela tříletá dívka, další zraněné vyprošťovali hasiči

K vážné nehodě vyjížděli záchranáři ZZS MSK v odpoledních hodinách na Bruntálsku. Střet dvou osobních automobilů na silnici mezi městy Krnov a Bruntál, poblíž obce Nové Heřminovy, byl operátorům ZZS nahlášen v půl páté.

Prvotní informace na tísňové lince hovořily o pěti zraněných. Na pomoc ihned vyjely posádky zdravotnické záchranné služby ze stanovišť v Bruntále a Krnově, i přes velmi nepříznivé počasí odstartoval vrtulník leteckých záchranářů z Ostravy. Na místě zasahovalo celkem sedm týmů ZZS a dva vozy hasičů ze stanice Bruntál.

Posádky se pokoušely o záchranu tříletého dítěte. Dívenku z havarovaného vozidla vytáhli svědkové již v bezvědomí. V okamžiku příjezdu záchranářů u ni selhávaly i další základní životní funkce a bylo nutno zahájit resuscitaci. Před veškerou snahu musela zasahující lékařka po tři čtvrtě hodině konstatovat její smrt. Dítě zemřelo na následky vícečetných poranění.

Pětadvacetiletý muž utrpěl život ohrožující poranění v oblasti hlavy a hrudníku. Ve vozidle zůstal zaklíněný a bylo nutné jeho vyproštění. Záchranáři postiženému zajistili jeho dýchací cesty a přístrojem řízenou ventilaci. Po provedení všech nezbytných ošetřovatelských úkonů jej posádka LZS transportovala vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Jeho stav byl v době předání velmi vážný.

Muž ve věku dvaapadesáti let byl zraněn v oblasti zad a páteře, v době zásahu s posádkou ZZS komunikoval. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl předán na urgentním příjmu nemocnice Krnov. Středně těžká poranění hrudníku a břicha utrpěla také jednasedmdesátiletá žena. I ona byla po ošetření transportována do krnovské nemocnice.

Osmadvacetiletá žena byla v péči záchranářů s podezřením na poranění v oblasti zad. Posádka ZZS ji následně předala na chirurgické ambulanci v Bruntále.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet