Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automobilová plošina Bronto Skylift F44 RLX slouží u HZS Moravskoslezského kraje, postavena je na podvozku Mercedes-Benz Econic

V roce 2008 byla Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje dodána firmou D.I.K. Consulting automobilová plošina Bronto Skylift F44 RLX na podvozku Mercedes-Benz Econic. Vozidlo slouží na stanici č. 6 Přívoz.

Podvozek, motor a převodovka

Automobil je postaven na třínápravovém podvozku Mercedes-Benz Econic 2633 LL s řiditelnou první a poslední nápravou. O pohon se stará přeplňovaný řadový šestiválec o výkonu 330 koní resp. 240 kW a automatická převodovka.

Nástavba

Nástavbu tvoří osvědčená modulární hliníková konstrukce s celkem šesti schránami na příslušenství, krytými hliníkovými roletkami. V těch jsou uložena například transportní nosítka a prostředky pro jejich uchycení v koši, požární armatury – hydrantový nástavec, kulový uzávěr, hadice – a nebo také kužely či ženijní nářadí.

Požární plošina

Dostupná výška této AP 42 je 44 metrů, záchranná pak vyplývá z uvedeného označení, tedy 42 metrů. Koš umožňuje maximální zatížení 500 kg. Samozřejmostí je nekonečná rotace celé sady, maximální dosah do stran je 23,5 metru. Hlavním nosným prvkem je rám svařený z vysokopevnostní oceli, přišroubován k podvozku pomocí pružinových prvků. Zásobník na hydraulický olej má objem přibližně 400 litrů. Otáčení točnice zajišťuje kulový otočný věnec poháněný samobrzdící redukční převodovkou s lamelovou brzdou.

Zvedací rameno je vyrobeno z vysokopevnostních ocelových profilů. Jednotlivá ramena jsou svařována plasmově a jsou protizkrutová. Uložena jsou na kluzných válečkových prvcích, odolných proti opotřebení. První teleskop je ovládán vnitřním vysouvacím válcem, další pak pomoci dvojitě vedeného vysouvacího a zasouvacího řetězového pohonu.

Systém diagnostiky přes GSM umožňuje servisním technikům firmy Bronto Skylift spojit se s počítačem plošiny prakticky z libovolného místa v Evropě přes notebook a mobilní telefon.

O ovládání se stará systém Bronto 3+ (Electronic Control System) s barevnými displeji a dálkovou diagnózou na bázi GSM. S tímto ovládáním lze teleskopické „H“ opěry lze zastavit v jakékoliv pozici a počítač podle toho automaticky upraví pracovní diagram. Plošina umožňuje i dálkové ovládání pomocí rádiového signálu.

Plošina je vybavena suchovodem, v koši je uchycen monitor o maximálním průtoku 3 800 litrů za minutu. Co se dalšího vybavení koše týče, nechybí v něm kamera pro barevné snímání a přenosem na točnici, zásuvky pro 24 a 230 V a úchyty pro pracovní světlomety o výkonu 70 W (24 V) nebo 1 000 W (230 V). Nechybí zde ani ochrana koše vodními tryskami, hadicový naviják a elektronický anemometr.

Info: D.I.K. Consulting
Sdílet