Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje obdržel nový mobilní velkoobjemový ventilátor

Dne 14. 5. 2014 proběhlo na stanici HZS Středočeského kraje v Benešově slavnostní předání nové hasičské techniky, která bude pomáhat hasičům v boji s požáry větších parametrů. Hasiči v Benešově obdrželi mobilní velkoobjemový ventilátor od francouzské firmy LEADER.

Přetlakový ventilátor byl do užívání zapůjčen od HZS Správy železniční dopravní cesty (HZS SŽDC). Techniku předal do užívání benešovským hasičům pan Jiří Koloc, náměstek ředitele HZS SŽDC pro výkon služby a to za přítomnosti náměstka krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje plk. Ing. Miloše Hladíka a ředitele územního odboru Benešov plk. Ing. Josefa Setničky.

Mobilní velkoobjemový ventilátor je schopen vytvářet proudění vzduchu o objemu až 180 m3 za minutu. Velkou výhodou je možnost výsuvu do výše 1,2 metru a dále i měnitelný náklon směru proudění vzduchu v rozmezí úhlů –10 stupňů až +20 stupňů. Ventilátor může také vytvářet vodní mlhu, která zlepšuje hasební účinky vody a jiných vodou ředitelných hasebních látek.

Tato technika je předurčena hlavně pro zásahy v železničních tunelech. Může být ale využita i při zásazích ve velkých halách a průmyslových objektech, které při požáru vyžadují velkoobjemové odvětrání zakouřených prostor.

por. Ing. Lukáš Popp
HZS Středočeského kraje
Sdílet