Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havaroval >drahý< kamion

Více než hodinu trvalo v pondělí 22.10. po poledni hasičům z Ostravy, Frýdku-Místku, Třince a Jablunkova vyproštění slovinského kamionu, který po nehodě s druhým nákladním autem uvízl na krajnici v obci Návsí na Třinecku (okres Frýdek-Místek) a nebezpečně se naklonil.

Kamion vezl 12 tun elektronických součástek – asi za 1,5 milionu Euro. Potřebovali k tomu dva vyprošťovací vozy a pojízdnou dílnu.

Vozidla se srazila v pondělí po půl desáté. Druhý kamion s českou registrační značkou táhl náklad dřeva. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Zhruba až do půl druhé byla silnice I/11 neprůjezdná.

Hasiče požádala o pomoc Policie ČR krátce po desáté hodině. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci a dobrovolní hasiči z Jablunkova, zároveň byl povolán silný vyprošťovací automobil Mercedes Benz Bizon ze stanice Ostrava-Zábřeh, který do Návsí přijel společně s pojízdnou dílnou, a také vyprošťovací Tatra 815 z další stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku.

Hasiči zjistili, že slovinský kamion je nebezpečně nakloněn a že hrozí jeho převrácení do příkopu. Hlavní práci s opatrným vytažením kamionu měl na starosti Bizon, Tatra celý manévr jistila. Hasiči pak pomocí sorbentu uklidili únik deseti litrů oleje z převodovky na silnici.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet