Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ČD po srážce lokomotivy s tahačem na Vsetínsku změnily předpisy

Aktualizované telefonní seznamy a změna staničních předpisů. Taková opatření přijaly podle mluvčího Ondřeje Kubaly České dráhy (ČD) po květnové srážce lokomotivy s hořícím tahačem na železničním přejezdu mezi Jablůnkou a Bystřičkou na Vsetínsku.

Vyšetřování události uzavřela také Drážní inspekce. Nehoda se stala i proto, že ČD nedokázaly včas zastavit dopravu, řekl dnes ČTK náměstek generálního inspektora Jan Kučera.

Kamion a lokomotiva se střetly 7. května krátce po půlnoci. Kvůli technické závadě hořící tahač zůstal stát v kolejišti. Přivolaní hasiči začali s likvidací plamenů, když se spustilo výstražné zařízení a závory. Do kamionu vzápětí narazila projíždějící lokomotiva. Odhodila ho za přejezd do prostoru druhé koleje a asi po 100 metrech se zastavila. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, celkové škody přesáhly milion korun.

Drážní inspekce již dříve uvedla, že se střetu dalo zabránit nebýt pomalé a nepřesné komunikace železničářů, kteří po ohlášení okamžitě nepřerušili provoz. Hasiči přitom ihned po přijetí informace o požáru kamionu žádali zastavení dopravy a vypnutí proudu na trati Vsetín – Valašské Meziříčí. Trvalo to 18 minut.

„Bezprostřední příčinou srážky bylo na přejezdu stojící vozidlo. Zásadním důvodem střetu pak to, že ČD nezvládly včas zastavit dopravu,“ uvedl Kučera s tím, že podrobnou zprávu inspekce zveřejní tento týden. V ní by měla být i bezpečnostní doporučení pro ČD, pokutovat dráhy inspektoři nehodlají. ČD však podle Kučery neměly v době nehody dostatečně zpracovány vnitřní předpisy pro zastavení dopravy v mimořádných situacích.

„Došlo k určitým komunikačním šumům mezi našimi záchrannými složkami a provozními zaměstnanci. Šéf našich vyšetřovatelů proto okamžitě nařídil všem složkám aktualizaci telefonních seznamů a výměnu kontaktů se záchrannými složkami. Nemělo by se tak opakovat, aby se policie dovolala do pokladny a běžely cenné minuty,“ sdělil Kubala.

Podle něho dráhy v celé republice také změnily staniční řády a pravidla, která určují přesný postup při mimořádných situacích na přejezdech. K postihům jednotlivých zaměstnanců se podle mluvčího ČD již nechystají. Například výpravčí ze stanice Jablůnka a Valašské Meziříčí byli po události postaveni mimo službu.

Nehodou se kromě drážních inspektorů zabývali i kriminalisté. Dospěli k závěru, že nešlo o trestný čin. Věc byla proto odložena, řekl ČTK mluvčí vsetínské policie Ivo Zgarba.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet