Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči vytahovali domíchávač ležící v poli i s betonem, komplikoval dopravu mezi Ostravou a Vřesinou

Jednotka profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovala v pondělí 19. května 2014 odpoledne na silnici mezi Ostravou-Porubou a Vřesinou (nedaleko hřbitova), kde skončil v příkopu a na poli na pravém boku domíchávač Tatra i s osmi kubíky betonu pro stavbu nedaleké rychlostní komunikace. Řidič vyvázl bez zranění.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno o půl druhé odpoledne. Hasiči zajistili místo nehody a zabezpečili palivovou nádrž před dalším únikem a vytáhli z ní naftu. Do pole uniklo zhruba 30 litrů nafty a malá část oleje. Na likvidaci zeminy byla na místo povolána firma Ekoaqua. V této fázi hasiči řídili kyvadlovou silniční dopravu v jednom pruhu.

Ve spolupráci se soukromou odtahovou službou (jeřáb 25 tun a vyprošťovací automobil) se pak hasiči (ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu) svým jeřábem Demag/Terex s nosností 40 tun pustili do vyproštění domíchávače. Jeřáby domíchávač nadlehčovaly, vyprošťovací speciál tahal pomalu vpřed.

Nejprve se podařilo vozidlo s betonem postavit našikmo na kola v příkopu, ve druhé fázi jej srovnat zhruba do vodorovné polohy. Po odjezdu hasičského jeřábu a jednotky ze Zábřehu řešila soukromá odtahová služba, jak domíchávač dostat z pole se zelenou pšenicí, po vydatných deštích rozměklého, zpět na silnici. V tuto dobu byla silnice zhruba dvě hodiny zcela uzavřena.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet