Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch zdemoloval dům v Cerhenicích na Kolínsku, majitele našli hasiči pod troskami

Po půl druhé ráno byl na tísňovou linku hasičů oznámen výbuch objektu v Cerhenicích v Zahradní ulici. Na místo byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanice Kolín s CAS 20 Tatra a velitelský automobil CAS 27 Dennis. Následně bylo občany na tísňovou linku oznámeno zřícení objektu rodinného domu.

Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu a byla povolána další CAS 30 ze stanice Kolín, dále dobrovolné jednotky z Peček a Cerhenic, na místo byla také přivolána PČR. Protože bylo podezření, že na místě mohou být zraněné osoby, vyjelo i vozidlo ZZS. Dále byl povolán vyšetřovatel požárů a řídící důstojník.

Jelikož bylo z místa potvrzeno zřícení objektu, byly neprodleně vyrozuměny pohotovostní služby energetiků a plynařů, následně byl na místo povolán kynolog se psem na vyhledávání osob ze zřícených budov.

Po příjezdu na místo byl zjištěn zřícený objekt s hořícími předměty uvnitř. Hasiči započali s vyhledáváním osob a s hašením požáru. Po cca 5 minutách byla v podstřešní části průzkumem nalezena 1 osoba. Ihned byla vyhrabána z trosek a bylo zahájeno ošetření pomocí kyslíkového přístroje, následně byla osoba předána ZZS k dalšímu ošetření.

Na rozebírání trosek byl povolán nakladač ze stanice Kutná Hora. Bylo prováděno hašení domu a postupné rozebírání a odklízení trosek. Na místě by se již neměla nacházet jiná osoba.

Dále na místo byl povolán větší nakladač na odklízení trosek. V okolních domech nebyly průzkumem zjištěny zraněné osoby, v okolí objektu je pouze poškozeno cca 6 rodinných domů. Jsou rozbitá okna, uvnitř domů poškozené dveře a střešní konstrukce.

Zatím se nepodařilo z jistit jednoznačnou příčinu vzniku požáru s výbuchem.

Škoda na objektu cca 2 miliony, okolní objekty pak půl druhého milionu.

Sdílet