Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu centrální stanice ve Zlíně vzniklo výcvikové zařízení pro složky IZS za necelých jedenáct milionů

Jednou z „bolestí“ profesionálních hasičů Zlínského kraje byla v minulosti absence moderního a komplexního výcvikového zařízení. Mimo polygonu pro výcvik v dýchací technice, který byl vybudován v objektu stanice Valašské Klobouky, museli hasiči často k výcviku využívat soukromých objektů a zařízení nebo výcvikových prostor sousedních krajů. Tento systém přinášel pro profesionální hasiče spoustu těžkostí a problémů. Lze říci, že 20. květnem 2014 se tyto problémy staly opravdu minulostí.

Za přítomnosti hejtmana Zlínského kraje MVDr. Stanislava Mišáka, primátora města Zlína MUDr. Miroslava Adámka, ředitele HZZ Trenčínského kraje plk. Ing. Igora Šenítka, ředitelky HZS Zlínského kraje plk. Ing. Jarmily Čičmancové Ph.D. a řady dalších představitelů složek integrovaného záchranného systému, společenského a politického života Zlínského kraje, byl v dopoledních hodinách slavnostně předán do užívání nový multifunkční výcvikový a sportovní areál. K jeho výstavbě posloužily volné plochy areálu centrální stanice Zlín na ulici Přílucká.

Samotná výstavba byla zahájena na začátku měsíce října roku 2013. Na základě požadavků HZS Zlínského kraje byl společností S-projekt plus, a.s. Zlín zpracován projekt, který zahrnoval moderní sportovní hřiště, parkovací plochy pro techniku a především multifunkční výcvikové zařízení, který by zabezpečovalo výcvik jak hasičů, tak i ostatních složek integrovaného záchranné systému.

Po provedení přípravných zemních prací, které zabezpečili příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín byla zahájena výstavba samotného areálu. Generálním dodavatelem stavby byla společnost KKS, spol.s.r.o., Zlín. Na výstavbě se dále podílely společnosti Pavlacký s.r.o., Luhačovice (víceúčelové sportovní hřiště) a Pegas Container s.r. o. Zlín (dodavatel multifunkčních buněk). Nemalou měrou se na zabezpečení přípravy a dokončení celého areálu v prostorách centrální stanice podíleli i samotní příslušníci a zaměstnanci sboru.

Náklady na výstavbu areálu dosáhly částky asi 10,7 milionů korun. Účelovou investiční dotaci poskytl také Zlínský kraj a to ve výši 1 milionu korun a Statutární město Zlín ve výši 450 tisíc korun. Tyto dotace významně přispěly k realizaci všech požadavků ze strany hasičů.

Po zahájení slavnostního dopoledne v prostoru garáží centrální stanice, byl samotný areál otevřen symbolickým přestřižením pásky. Poté následovaly ukázky využití jednotlivých částí výcvikového polygonu, při kterých se střídali hasiči, policisté, příslušníci městské policie a kynologové záchranné brigády.

Všichni hosté a zástupci médií mohli zhlédnout ukázky nasazení služebních psů při zadržení pachatele, činnost zásahové jednotky při zadržení osoby ve vozidle a budově, vyproštění osob z havarovaného vozidla, likvidaci úniku nebezpečné látky, ale i záchranu zavalené osoby nebo práci hasičů – lezců. Více jak hodina ukázek byla korunována zásahem při požáru objektu a záchraně osob.

Závěrem lze také znovu zdůraznit, že složky integrovaného záchranného systému Zlínského kraje dostaly naprosto ojedinělé a moderní zařízení pro svůj výcvik.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet